Vai tiek gatavota Krievijas bagātākā ierēdņa nomaiņa?

19.09.2010

Septembra otrajā nedēļā neviena diena Krievijas medijos nepagāja nepievēršoties Maskavas mēra Jurija Lužkova iespējamajai atstādināšanai. Kā tas aprakstīts RIA Novosti politikas apskatnieka Nikolaja Troickija rakstā diskusija par Maskavas mēra nomaiņu ir aktivizējusies kopš J. Lužkova un Prezidenta administrācijas konflikta par autostrādes būvniecību caur Himku mežu, kā arī par mēra atrašanos atvaļinājumā laikā, kad Maskava atradās dūmu un smoga ieskauta. Pašlaik Krievijas metropoles mērs ir izpelnījies Kremļa nopēlumu par izteikumiem, kas pretnostatot Vladimiru Putinu un Dmitriju Medvedevu „šādi iedzenot ķīli nesagraujamajā tandēmā”. Šāda J. Lužkova rīcība, izpelnoties Kremļa nežēlastību un vēl iesaistoties varas tandēma attiecībās, ir labs pamats, lai varētu gatavot Maskavas mēra nomaiņu. Papildus iemesls J. Lužkova nomaiņai esot viņa un viņa ģimenes turība – žurnāla Forbes pētījumā J. Lužkovs ir atzīts par Krievijas turīgāko amatpersonu, un arī mēra sieva pie saviem miljardiem esot tikusi ne bez vīra palīdzības. Turklāt Jurijs Lužkovs drīz sasniegs 74 gadu vecumu un Maskavas mēra postenī jau pavadījis 18 gadus, kas radot jautājumu „vai nav pienācis laiks iet pensijā?”.

RIA Novosti, 14. septembris

http://rian.ru/analytics/20100913/275222424.html
http://rian.ru/infografika/20100824/268556650.html

Arī citos Krievijas medijos Jurija Lužkova „krēsla šūpošanai” veltīta liela uzmanība. Krievijas Newsweek interneta izdevumā „Lužkova jautājums” atspoguļots, fokusējoties uz iekšējiem konfliktiem varas elitē un, piemēram, par mediju izmantošanu Kremļa mērķu īstenošanai. Internetā atrodamajā publikācijā informēts par Maskavas Domes Vienotās Krievijas pārstāvju iestāšanos par J. Lužkovu un Lužkova aso reakciju pret masu medijiem, kas iepriekš esot uzsākuši „melnā PR” kampaņu pret mēru. J. Lužkovs esot vērsies tiesā pret šiem medijiem par nepatiesu ziņu izplatīšanu par viņa it kā veikto naudas, kas paredzēta invalīdiem, izšķērdēšanu. Gazeta.ru informē, ka pavēli sākt nomelnošanas kampaņu pret lielpilsētas mēru ir devis Krievijas Prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Vladislavs Surkovs. Kā prognozē Newsweek, Jurija Lužkova nomaiņa varētu notikt šī gada decembrī. Kā viņa aizvietotāji tiek minēti pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs, vice-premjers Sergejs Sobjaņins, Prezidenta lietu vadītājs Vladimirs Kožins, kā arī Igors Ivanovs, ārkārtas lietu ministrs Sergejs Šoigu un bijušais Kaļiņingradas gubernators Georgijs Boos.

http://www.runewsweek.ru/news/24509-prezident-rossii-reshaet-vopros-o-prodolzhenii-polnomochii-mera-moskvy-ne-luzhkov

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs ir piedzīvojis vairākkārtējus mēģinājumus savai nomaiņai, bet visi līdz šim ir izrādījušies nesekmīgi. Pēdējā laikā uzsāktā kampaņa Krievijas masu medijos pret J. Lužkovu un pirms tam pastāvošās mēra nesaskaņas ar Krievijas Prezidentu, liek domāt, ka šī reize Lužkovam kā Maskavas mēram var izrādīties liktenīga. Par konflikta cēloņiem var izvirzīt vairākas hipotēzes, piemēram, par Lužkova un viņa ģimenes prāvo turību, kas laikā, kad parasto Krievijas iedzīvotāju turība pieaug lēni vai pat samazinās, rada lieku stresu sabiedrības un politiskās elites starpā. Vai varbūt ir bažas par Lužkova nostiprināšanos Maskavā tādā mērā, kas var ietekmēt arī Krievijas augstāko politisko eliti? Kā papildus elements, kuram šajā konfliktā būtu nepieciešams pievērst uzmanību, ir varas tandēma attiecības. Lužkova – Medvedeva konflikts un Maskavas mēra spēja iebilst Kremļa vadītājam parāda Medvedeva ne pārāk stabilās varas pozīcijas, kas vēl vairāk var destabilizēties, ja šajā cīņā Lužkovam izdosies uzvarēt. Savukārt V. Putina neitrālā pozīcija šajā konfliktā ļauj bijušajam prezidentam saglabāt savu varu un reputāciju nemainīgu.

Dalīties: