Publicēs blogu sēriju par dzīvi Doņeckā militārā konflikta laikā

31.07.2015

Vēstules no Doņeckas

3. augustā portālā Delfi (latviski) un Latvijas sabiedrisko mediju portālā (krieviski) tiks publicēts apraksts, kurā būs stāstīts par dzīvi Ukrainas pilsētā Doņeckā tur joprojām notiekošā militārā konflikta apstākļos. Tas būs pirmais raksts sērijā „Vēstules no Doņeckas”. Raksti tiks sagatavoti blogu formā. To autore būs Doņeckas iedzīvotāja Veronika (vārds drošības apsvērumu dēļ ir mainīts). Veronika aprakstīs savu un citu Doņeckas iedzīvotāju ikdienu, sajūtas, noskaņojumus un vērojumus par šī brīža dzīvi un notikumiem savā pilsētā.

Ideja par nepieciešamību atainot Ukrainā notiekošo no vietējo iedzīvotāju skatupunkta, radusies Austrumeiropas politikas pētījumu centrā (APPC).

„Komunikācija ar dažādiem cilvēkiem Latvijā, tostarp saviem draugiem un paziņām, itin bieži pamanījām, ka liela daļa no tēmas par militāro konfliktu Ukrainā izteikti norobežojas, sakot, ka nav jau zināms, kas īsti tur notiek un kurai pusei ir taisnība. Tajā pašā laikā, sazinoties ar saviem sadarbības partneriem Ukrainā, redzam, cik ļoti viņi cer uz mūsu izpratni un palīdzību. Ja kādreiz Latvijai nāktos saskarties ar savas kaimiņvalsts agresiju, arī mēs taču vēlētos, lai citas valstis mūs saprot un atbalsta. Līdz šim skaidrību par Ukrainas notikumiem esam centušies viest, sagatavojot un publicējot pētījumus, taču apzināmies, ka tie ne vienmēr sasniedz iespējami plašāko auditoriju. Tādēļ ceram, ka cilvēciski stāsti par dzīvi kara zonā sniegs trūkstošo informāciju tiem, kam vēl ir palikušas šaubas par Ukrainā notiekošo”, norāda APPC komunikācijas koordinatore Ieva Dzelme-Romanovska.

No idejas par par blogu sēriju līdz šīs idejas realizācijai ir pagājis ilgs laiks, jo, sākot meklēt iespējamo autoru, izrādījās, ka tādu atrast ir gandrīz neiespējami. APPC sadarbības partneri vēstīja, ka liela daļa iedzīvotāju konflikta zonas ir pametuši, bet tie, kuri turpina tur dzīvot, ir ļoti nobijušies, jo par informācijas sniegšanu viņiem draud briesmas. To pierāda arī pirmais Veronikas sagatavotais apraksts, kurā viņa stāsta, ka pat vienkārši puķu dobes fotografēšana Doņeckas pilsētas centrā var beigties ar arestu.

Ir grūti paredzēt, cik apraksti šajā vēstuļu sērijā tiks publicēti un cik bieži tie būs. Šobrīd gatavi ir pirmie trīs blogi. Turpmākais būs atkarīgs no Veronikas iespējām rakstīt vēl.

Dalīties: