Populisma vilnis

24.11.2017

Mūsdienās populisma fenomens ir kļuvis par vienu no apspriestākajām tēmām gan ES, gan ASV, pateicoties politiskajiem pārsteigumiem, kurus sagādājuši populistiskas komunikācijas un politikas piekritēji aizvadīto gadu laikā. Šodien, 24. novembrī, Eiropas Savienības mājā Rīgā,  notika Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) jaunākās grāmatas „The Rise of Populism: Lessons for the European Union and the United States of America” prezentācija. Grāmatas līdzredaktori ir Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors un Eiropas Parlamenta deputāts  Dr. Artis Pabriks.

“Dažādās pasaules daļās, tajā skaitā Rietumvalstīs, esam bijuši liecinieki tādiem politiskiem notikumiem, kā parlamentu un prezidentu vēlēšanas, referendumi, valdību maiņas, kuru rezultātus ir grūti izskaidrot, balstoties uz iepriekš pieņemtajiem kritērijiem. Šie politiskie “pārsteigumi” tiek skaidroti ar pieaugošo populisma ietekmi, tāpēc šajā rakstu krājumā vēlējāmies analizēt populisma fenomenu un skaidrot tā atdzimšanu šajā politiski ekonomiskajā un sociāli ekonomiskajā situācijā. Ceru, ka šī grāmata ļaus izgaismot populisma pieauguma cēloņus un palīdzēs mums nepazust populistiskos un nerealizējamos solījumos,” norāda A.Pabriks.

Kas ir populisms mūsdienās un kas veicina tā popularitāti? Kāda ir bijusi tā loma un ietekme, uz aizvadīto gadu pārsteidzošākajiem politisko notikumu iznākumiem Lielbritānijā, ES un ASV? Kā populisms “strādā” Vācijā, Nīderlandē, Francijā, Grieķijā un kāda ir mediju loma populistisku vēstījumu izplatīšanā? Kā populisms darbojas Baltijas valstīs? Vai 2016. gads bija populisma viļņa augstākais punkts vai arī tikai pirmais solis populisma ceļā uz Eiropas politisko notikumu centru? Šī rakstu krājuma mērķis ir meklēt atbildes uz minētajiem jautājumiem un turpināt  diskusiju par populisma dabu, analizēt ASV un ES valstu pieredzes un veidot secinājumos balstītas rekomendācijas politiķiem un lēmumu pieņēmējiem. Rakstu krājuma tapšanā ir piedalījušies pētnieki no Latvijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Grieķijas un ASV.

Jaunās grāmatas prezentāciju atklāja tās līdzredaktors, APPC izpilddirektors Andis Kudors un Konrāda Adenauera fonda vadītāja Skandināvijā un Baltijas valstīs Elizabete Bauere. Pasākumā bija iespēja uzklausīt grāmatas līdzautoru – Dr. Ilzes Balceres, LU Sociālo un politisko pētījumu institūta pētnieces secinājumus, un, politikas konsultanta, pētnieka, Dr. Floriana Hartleba (Florian Hartleb) galvenos atzinumus par pētījuma tēmu. Dr. Ilze Balcere pievērsās populisma teorētiskajai perspektīvai, vēsturiskajai izcelsmei, mūsdienu populisma definīcijai un teorētiskajām robežām. Savukārt, Dr. F. Hartlebs, apskatīja Vācijā un Nīderlandē notikušās vēlēšanas, ņemot vērā migrācijas krīzes izraisīto populisma uzplūdu šo valstu politiskajā vidē. Bija iespēja uzklausīt arī Eiropas Parlamenta deputāta un grāmatas līdzredaktora, Dr. Arta Pabrika viedokli un pieredzi, saskarsmē ar populisma izpausmēm Eiropas politikā. Prezentāciju vadīja APPC pētnieks  Māris Cepurītis. Pasākuma noslēgumā prezentācijas dalībniekiem bija iespēja uzdot  jautājumus grāmatas autoriem.

Ir ierasts, ka populismu apskata kā daļu no politiskās prakses, tomēr populisms vairs neatrodas tikai politiskajā sfērā, bet ir izplatījies arī uz mediju un ekonomikas jomām. Mediju populisma, kuru grāmatā apskata autore Anda Rožukalne, galvenā iezīme ir ekonomisku interešu realizācija, nevis reālās sabiedrības intereses. Populistisku ziņu izplatīšana medijos, piemēram, ir ietekmējusi Brexit balsošanas rezultātus Lielbritānijā. Populistisks komunikācijas stils, kas ietver emocionālu komunikāciju un provokāciju, kā arī negatīvu retoriku pret oponentu, tiek popularizēti no mediju puses, jo asi izteikumi piesaista plašāku patērētāju auditoriju, tiek secināts grāmatā.

Lai arī populisma vilnis ir sasniedzis ES un ASV tikai pēdējo gadu laikā, par populisma dabu pētnieku aprindās ir runāts jau sen, turklāt ne vienmēr populisms tiek piesaukts negatīvā kontekstā. Grāmatas līdz-autors, profesors (ASV) Maikls Kazins (Michael Kazin) savā rakstā norāda, ka dažkārt populisms varbūt noderīgs kā nepieciešamas zāles demokrātijas funkcionēšanas uzlabošanai.

Rakstu krājums ir izdots angļu valodā un elektroniskā formātā pieejams šeit

Rakstu krājums ir tapis sadarbībā ar Eiropas Tautas partijas grupas Eiropas Parlamentā un Konrāda Adenauera fonda atbalstu.

 

Dalīties: