Partiju programmās sola nerealizējamas lietas

13.05.2014

Diskusija_par EP_velesanamTuvojoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, daļa Latvijas partiju savās īsajās priekšvēlēšanu programmās sola ar Eiropas struktūrām nesaistītu jautājumu risināšanu, tostarp algu un pensiju paaugstināšanu, norādīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izpilddirektors Andis Kudors, uzstājoties “EUVOX 2014″ aplikācijas prezentācijā, kas ES mājā notika 13. maijā.

“EUVOX 2014″ ir Eiropas daudzvalodu aplikācija, kas darbojas tiešsaistē un kurā ikviens tās lietotājs var noteikt savu politisko viedokļu sakritību ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošajām partijām. Tā pieejama adresē: www.euvow.eu/lv.

Pasākuma laikā, līdztekus jaunā projekta prezentācijai, A. Kudors iepazīstināja ar Latvijas partiju priekšvēlēšanu programmu analīzi. Viņš uzsvēra, ka negaidīti maz uzmanības tajās pievērsts ES kopējai ārpolitikai, savukārt dažu partiju redzējums uz ES kopējo ārpolitiku daļēji sakrīt ar Krievijas ārpolitiskajiem mērķiem.

Partiju programmās vairāk dominējot Latvijas lokālā problemātika. Gan A. Kudoram, gan LU profesoram, „EUVOX2014” projekta Latvijas komponentes koordinatoram Jānim Ikstenam tam bija divi skaidrojumi – vai nu partijas, it īpaši ar mazāku politisko pieredzi, īsti nezina, kas ietilpst Eiropas lietu jautājumu lokā, vai arī partijas uzskata, ka vēlētāji nesaprot, ar ko īsti nodarbojas ES struktūras, un, pieminot algas un pensijas, cer iegūt lielāku popularitāti.

Kudors un Ikstens norādīja, ka dramatisku izmaiņu partiju programmās nav. To tematikā saglabājas līdzšinējā dienaskārtība. Kā dežūrtēmas, ko savās programmās iekļāvušas gandrīz visas partijas, Kudors norādīja izglītību, zinātni un inovācijas. Tomēr plašāk par pieminēšanu aprakstos arī neesot tikts, iespējams, programmu ierobežotā apjoma dēļ, atzīmēja APPC izpilddirektors.

Kaut arī partijas programmās lielākoties vispārīgi runā par daudz ko, tādējādi cenšoties parādīt, ka gatavas cīnīties par plašu jautājumu loku, dažās no programmām lasāmi arī spilgtāki un nedzirdētāki plāni. Kāda, piemēram, sola ķerties pie „pasaules drošības štāba” izveides, cita – atbalstīt Latvijas kino attīstību, bet dažas partijas runā par federālas Eiropas – „tautu un cilvēku savienības” aktualizēšanu, skaidroja A. Kudors.

Oponējot bieži sabiedrībā dzirdētajam pieņēmumam, ka pariju programmas var būt jebkādas, jo tās tik un tā neviens nelasa, APPC izpilddirektors uzsvēra, ka programma tomēr ir partijas vizītkarte. Pat, ja to izlasīs tikai neliela daļa vēlētāju, kāds var publiski izcelt tur sarakstīto, un, ja tas nebūs atbilstošs, partijas tēls tādējādi var tikt iedragāts, skaidroja Kudors.

Dalīties: