Notiks grāmatas „The War in Ukraine: Lessons for Europe” prezentācija Briselē

04.11.2015

11. novembrī Briselē notiks Austrumeiropas politikas pētījumu centra izdotā rakstu krājuma  „The War in Ukraine: Lessons for Europe” prezentācija.

Rakstu krājuma galvenos secinājumus prezentēs grāmatas redaktori – APPC izpilddirektors Andis Kudors un Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, kā arī viens no grāmatā apkopoto rakstu autoriem – bijušais Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Ians Bonds.

Rakstu krājumā meklētas atbildes uz jautājumiem – vai Rietumu sankcijas atstāj nozīmīgu iespaidu uz Krievijas ekonomiku; kādas izmaiņas nepieciešams ES kopējā drošības un aizsardzības politikā; kā ES uztvert Krievijas piedāvājumu par „jaunu pasaules kārtību”; kā Baltijas valstīm adekvāti reaģēt uz Krievijas mediju un tautiešu politiku? u.c.

Rakstu krājuma autori ir pētnieki no Latvijas, Lielbritānijas, Somijas, Ukrainas un Krievijas.

„Īstenojot agresiju Ukrainā, Krievija ir metusi izaicinājumu tiesiskajiem un politiskajiem attiecību principiem Eiropā. Šajā rakstu krājumā eksperti centušies meklēt atbildes uz to, kādi varētu būt atbilstoši atbildes soļi Eiropas līmenī,” norāda jaunās grāmatas līdzredaktors Andis Kudors.

Rakstu krājums sadalīts trīs tematiskās daļās, kurās apskatīti izaicinājumi Eiropas drošībai, ekonomikai un politikai. Pētnieki piedāvā risinājumus turpmākajām ES un Krievijas attiecībām. Nozīmīga vieta atvēlēta jaunajiem drošības izaicinājumiem, kas radušies pēc Krievijas agresijas pret Ukrainu.

Drošības sadaļā aplūkoti hibrīdapdraudējuma riski Baltijai un iezīmēti nepieciešamie soļi ES kopējās drošības un aizsardzības stiprināšanai. Ekonomikas sadaļā tiek analizēta Rietumu sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku un enerģētikas jautājuma nozīme Krievijas un Ukrainas konfliktā. Savukārt rakstu krājuma politiskajā sadaļā analizētas ES, Krievijas un Ukrainas politisko attiecību nākotnes perspektīvas.

Rakstu krājums tapis ar Eiropas Tautas partijas (European People’s Party) un Konrāda Adenauera fonda finansiālu atbalstu.

Gramatas prezentācija Briselē notiks Latvijas pārstāvniecības ES telpās. Lai piedalītos pasākumā, lūdzam pieteikties līdz 9. novembrim, sūtot e-pastu uz: artis.pabriks@europarl.europa.eu.

Dalīties: