Noslēdzies Jurija Lužkova 18 gadu valdīšanas posms Maskavā

03.10.2010


Otrdien 28. septembrī Krievijas Prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja rīkojumu par Maskavas mēra pilnvaru pirmstermiņa pārtraukšanu, ar to nobeidzot līdzšinējā mēra Jurija Lužkova 18 gadu valdīšanas periodu Maskavā. Pēc atstādināšanas J. Lužkovs nosūtīja vēstuli partijas „Vienotā Krievija” vadībai, paziņojot par savu izstāšanos no partijas. Pēc J. Lužkova atstādināšanas Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins un „Vienotās Krievijas” Augstākās padomes priekšsēdētājs Boriss Grizlovs pauda atbalstu Prezidenta lēmumam, minot, ka J. Lužkova lēkumi esot mēra amatā ne vienmēr ir bijuši pareizi. Līdz ar pašreizējā mēra atstādināšanu mēra pienākumus pilda pilsētas vicemērs. Mēra amatam tikšot virzīti trīs līdz četri kandidāti. Starp iespējamiem J. Lužkova aizvietotājiem saskaņā ar piektdien izskanējušo informāciju tiek minēts vicepremjers Sergejs Sobjaņins. Saskaņā ar B. Grizlova teikto, mēra kandidāti Krievijas Prezidentam tiks iesniegti līdz 11. oktobrim.

28. septembris, Rian.ru,
http://www.rian.ru/politics/20100928/280107832.html
Gazeta. Ru
http://gazeta.ru/politics/2010/10/01_a_3424963.shtml

Pēc J. Lužkova atstādināšanas “Radio Svoboda” tiecās prognozēt jauno mēru. Aptaujātais Politiskās analīzes centra prezidents MihailsTuļskis minēja, ka Maskavas mērs tiks izvirzīts un apstiprināts īsteni “Putiniskā stilā”. Līdzīgi kā tas esot bijis vairāku premjeru izvēlē, laikā, kad V. Putins bijis Prezidenta amatā, apstiprināts esot vismazāk zināmais kandidāts. Jaunais mērs visdrīzāk būšot kāds no „pēterburgiešiem”. Politologs arī piekrīt viedoklim par J. Lužkova atstādināšanu kā kopīgu valdošā tandēma lēmumu, ko Lužkovs esot vēlējies šķelt.

Vairāki laikraksti pievēršas Lužkova ģimenes nākotnei, paredzot problēmas ar ģimenes biznesu Maskavā. „The New Times” savukārt prognozē J. Lužkova un ģimenes pārcelšanos uz Austriju, kur bijušā mēra ģimenei esot virkne īpašumu.

Svobodanews.ru
http://www.svobodanews.ru/content/article/2172569.html
Newtimes.ru
http://newtimes.ru/articles/detail/27957/

Ar J. Lužkova atstādināšanu no Maskavas mēra amata ir noslēdzies posms Krievijas metropoles attīstībā. Pašlaik ir pāragri prognozē kāda būs Maskavas politiskā un ekonomiskā virzība pēc jaunā mēra apstiprināšanas, bet var prognozēt, ka Maskavas, Krievijas valdības ēkas un Kremļa attiecības kļūs daudz ciešākas, Maskavai kļūstot par daļu no Krievijas kopējās politikas. Nav izslēgta iespējamība, ka jaunais mērs nāks ar uzdevumu modernizēt Maskavu, lai turpinātu veidot to kā Eiropiskas un attīstītas Krievijas seju, bet par konkrētiem tālāks virzības scenārijiem pašlaik ir pāragri spriest. Nav skaidra arī J. Lužkova nākotne un turpmākās attiecības ar valdošo eliti, jo viss liecina par ievērojamu plaisu bijušā mēra un elites starpā. Neskatoties uz negācijām, diez vai J. Lužkovs pievienosies Krievijas opozīcijai, jo tas varētu tieši apdraudēt bijušā mēra ģimenes biznesu. Nav arī izslēgta J. Lužkova aiziešanas no aktīvās politikas un uzņēmējdarbības Krievijā un došanās uz jau pieminēto Austriju.

Dalīties: