Jābūt gataviem pretoties jauna tipa apdraudējumam

23.05.2014

9230Šī brīža jaunais izaicinājums ir līdz šim neierasta veida kara darbība. Tajā primārā loma ir informatīvajai ietekmei, bet militārā darbība tiek īstenota tikai operācijas pēdējā posmā, kā papildinājums informācijas ietekmei. Visticamāk NATO šāda tipa konfliktu gaitai vēl nav gatava pienācīgi pretstāvēt, tāpēc operatīvi jāpārorientējas, lai spētu turēties pretī jaunā veida apdraudējumiem, norādīja APPC izpilddirektors Andis Kudors, uzstājoties publiskajā diskusijā „Jauna ģeopolitiska realitāte, reakcijas un rīcība” (New geopolitical reality, responses and action), kas 22. maijā notika ES mājā. Diskusiju rīkoja Gruzijas vēstniecība Latvijā un Eiropas Komisija, moderēja žurnālists un Rīgas Stradiņa universitātes docents Edijs Bošs.

Pasākumā uzstājās arī Gruzijas Ģeopolitikas centra priekšsēdētājs Tengizs Pkhaladze.9220 Viņš uzsvēra, ka Gruzijai šobrīd vairs nepietiek ar solījumu, ka durvis uz eirointegrāciju ir vaļā. Gruzija tagad gaida skaidru vēstījumu, kā virzīties tālāk. Atgādinot 2008. gada Gruzijas-Krievijas konfliktu, T. Pkhaladze vērsa uzmanību uz šobrīd Ukrainā notiekošo un aicināja apsvērt, kam vēl jānotiek, lai citu valstu reakcija uz Krievijas agresiju būtu asāka un noteiktāka. Viņš arī noradīja, ka jaunām demokrātijām īpaši nepieciešams citu demokrātisko valstu atbalsts.

9233Analizējot Eiropas valstu reakciju uz starptautiskajiem procesiem, A. Kudors skaidroja, ka ES īsteno normatīvu ārpolitiku, kas paredz atbalstu demokrātijai, cilvēktiesību ievērošanai, labas pārvaldības un tiesiskuma īstenošanai.  Tomēr nespriežot un nerīkojoties stratēģiski, ES nespēj pietiekami efektīvi konkurēt ar Krievijas pretdarbību Austrumu partnerības valstīs.  Krievijas izmantoto likumīgo un nelikumīgo instrumentu klāsts ir plašāks, pieeja elastīgāka. Lai Eiropas Savienība spētu sasniegt nospraustos Austrumu partnerības mērķus, tai jādomā stratēģiski un ātri jāmaina taktika, ja tas ir nepieciešams, uzsvēra Kudors.

9210Pasākums pulcēja lielu interesentu skaitu. Auditorijas pārstāvji atzina, ka šāda veida un temata diskusijas esošajā, ļoti mainīgajā politiskajā situācijā ir īpaši nepieciešamas, lai laikus fiksētu un izprastu jaunās tendences un apdraudējumus.

Dalīties: