Globālā sasilšana jeb cerības uz „Krievijas pavasari”

14.12.2011

13.12.2011. www.ir.lv

Andis Kudors, Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors, pētnieks

Pašlaik Krievijā notiekošajai pēcvēlēšanu turbulencei joprojām nav atrasts nosaukums, kas apmierinātu visus. Liberālāk domājošajiem ir cerība, ka „Krievijas ziema” pāries „Krievijas pavasarī”. Putina atbalstītāji cer, ka „Rietumu pakalpiņi” tiks atstumti no lēmumu pieņemšanas un status quo Krievijas politikā saglabāsies.

Ja „ārpussistēmas” opozīcija neizietu ielās, varas tandēmam nebūtu, par ko uztraukties. Pat pēc partijas „Vienotā Krievija” rezultātu krituma V.Putinam pietiek ar viņa fanu partijas 238 deputātu mandātiem. Federālos likumus var pieņemt ar vienkāršo vairākumu – 226 balsīm, turklāt, ja vajadzēs izdarīt grozījumus konstitūcijā, tad nepieciešamās 300 balsis būs iegūstamas ar „Taisnīgās Krievijas” un Žirinovska liberāldemokrātu palīdzību. Tomēr cilvēki izgāja ielās, un tādā skaitā, ko Putins nevar ignorēt.

Policija 10.decembrī uzvedās pieklājīgi un izpelnījās pat protestētāju aplausus par neiejaukšanos, tomēr opozīcija nav noskaņota tik viegli nomierināties. Lielākie Krievijas televīzijas kanāli gan parādīja sižetus par lielāko protesta akciju pēdējo divdesmit gadu laikā, tomēr neatskaņoja visas no reālajām prasībām – politieslodzīto atbrīvošanu, visu partiju reģistrēšanu, Domes vēlēšanu rezultātu atcelšanu, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Vladimira Čurova atlaišanu un jaunu vēlēšanu organizēšanu. Protesta akcijas rīkotāji ir devuši varai divas nedēļas prasību izpildei. Noteikts jau nākamais mītiņa datums – 24. decembris. „Krievija bez Putina!” ir viens no populārākajiem saukļiem, kas izskanēja „Bolotnaja” laukumā.

Varas kontrolētie mediji atļaujas runāt par falsifikācijām, par „Vienoto Krieviju” (VK), bet ne par Putinu kā kritikas objektu. Arī Krievu pareizticīgā baznīca (KPB) ir pievienojusies opozīcijas aicinājumam izvērtēt falsifikācijas. Baznīcas oficiālais pārstāvis attiecībās ar sabiedrību Vsevolods Čaplins pat piedāvājas būt par starpnieku starp ziņotājiem par vēlēšanu procedūras pārkāpumiem un CVK. Apzinoties Maskavas Patriarhāta ciešo saikni ar Kremli (arī burtiskā nozīmē, jo patriarhs Kirils novembrī ieguva ofisa telpas Kremļa pilī), jāsecina, ka vara ir gatava piekrist tēmas aktualizācijai. KPB, atbilstoši saviem principiem, mierīgi var kritizēt partiju, Putinu viņi saudzēs. Iespējams, ka noteiktos vēlēšanu iecirkņos pat tiks rīkotas atkārtotas vēlēšanas, bet ne tik lielā skaitā, lai izmainītos rezultāti. Amatus varētu zaudēt arī tie gubernatori, kuru apgabalos „Vienotā Krievija” ieguva vismazāk balsu. Tikai šo izmaiņu motivācija būs nevis falsifikācijas, bet gaidāmās prezidenta vēlēšanas, kurās ir jāuzvar Putinam.

Putina priekšvēlēšanu kampaņa jau iet pilnā sparā, tai skaitā internetā. Cīņa par Facebook paudzi notiek ar YouTube klipu palīdzību. Twitter, „odnoklasņiki” un citi sociālie tīkli lieti noder vēstījumu izplatīšanai un cilvēku mobilizēšanai. Ja „Vienotā Krievija” šajā resursā cīņu drīzāk zaudēja (pietika jau ar pazīstamā blogera Alekseja Navaļnija izplatīto saukli „partija vorov i žuļikov” – zagļu un blēžu partija (krievu val.)), tad Putins ir sācis jaunu kampaņu, distancējoties no paša radītās partijas. Premjera preses sekretārs 8.decembrī jau paziņoja, ka Putins ir no „Vienotās Krievijas” neatkarīgs politiķis… Putins, uzrunājot Viskrievijas Tautas frontes (VTF) aktīvistus teica, ka pret „Vienoto Krieviju” baudot maigas jūtas, tomēr aicina ievēlētos VTF deputātus nepakļauties „Vienotās Krievijas” spiedienam un neatdot viņiem savus mandātus. Tie bija atvadu vārdi…

„Vienotā Krievija” tiek piestiprināta D.Medvedevam kā balasts, ļaujot abiem misiju izpildījušajiem lēnām nogrimt. Savukārt glābt iedragāto nācijas līdera tēlu ir aicināts padomju laika kinorežisors Staņislavs Govoruhins, kuram priekšvēlēšanu štāba vadītāja amatā būs jāstrādā pie Putina rebrendinga.

Paredzams, ka antiamerikānisms uzbangos ar jaunu vilni. YouTube jau tiek papildināts ar videoklipiem, kur sabiedrībā pazīstami cilvēki aicina ļaut vietējiem blēžiem valdīt, citādi nākšot svešie, kuri būšot vēl sliktāki. Tas, ka vietējiem Krievijas iedzīvotājiem pašiem var rasties ķecerīgā ideja par demokrātiju un plurālismu, Putina atbalstītājiem liekas pilnīgi neiespējami un nepatriotiski. Paredzams, ka Putins tuvākajos mēnešos izvairīsies no agresīvas protestu apspiešanas, bet drīzāk iedarbinās Krievijā tik pieredzējušo manipulatoru – polittehnologu komandu. Žurnālists Leonīds Parfjonovs 10.decembra mītiņā nosauca televizoru Krievijā par „zombijaščik”. Varas rokās joprojām ir lielākie TV kanāli, kuri, protams, tiks izmantoti par labu vienam kandidātam.

Neskatoties uz minēto, prezidenta vēlēšanas, tomēr, solās būt interesantākas nekā iepriekšējās. Iemesls – miljardieris Mihails Prohorovs pirmdien paziņoja par vēlmi iesēsties prezidenta krēslā. Prohorovs varētu aizvietot modernizācijas solītāju D.Medvedevu un mēģināt konsolidēt ap sevi liberāli domājošos vēlētājus. Var paredzēt tuvāko dienu diskusiju – vai Prohorovs tiešām ir opozīcijā Putinam? Nupat Prohorova teiktais preses konferencē par to, ka viņš nekritizēšot Putinu priekšvēlēšanu kampaņas laikā (un ne tikai tas), liek šaubīties.

Prohorova kandidatūras izvirzīšana varētu novirzīt ielu protestu spriedzi priekšvēlēšanu cīņā, kurā visdrīzāk uzvarēs Putins, līdz ar to „Krievijas pavasaris” politikā varētu arī neiestāties. Tomēr klimats ir mainījies, atmosfēra uzsilusi, Putinam arī pēc vēlēšanām būs jārēķinās ar jaunajām strāvām sabiedrībā. Sevi sāk pieteikt labi izglītotā un salīdzinoši labi pārtikusī jaunā paaudze, kura sazinās ar iPhone palīdzību, ceļo pa Eiropu un vēlas piedzīvot brīdi, kad vara vairs neskatīsies uz viņiem kā uz klusējošiem auniem.

Dalīties: