ES AP Pilsoniskās sabiedrības konferencē izstrādātās rekomendācijas

21.05.2015

Izstrādāt mehānismus propagandas negatīvās ietekmes mazināšanai, palielināt NATO un AP valstu sadarbību jauno hibrīddraudu novēršanai, pieņemt lēmumu par bezvīzu režīma piešķiršanu Gruzijai un Ukrainai. Šie uz citi ieteikumi iekļauti Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības (AP) Pilsoniskās sabiedrības konferencē izstrādātajās un šodien prezentētajās rekomendācijās. Tās šodien iesniegtas Latvijas Republikas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un Eiropas Komisāram Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu jautājumos Johannesam Hānam tālākai nogādāšanai ES AP samitā.

Rekomendācijās secināts, ka Krievijas militārā agresija Ukrainā ir atstājusi ievērojamu ietekmi uz AP reģionu, līdz ar to nepieciešams turpināt stiprināt ES Austrumu partnerības politiku, īpašu uzmanību pievēršot pilsoniskās sabiedrības atbalstam. Rekomendācijās atzīmēta arī Krievijas propagandas negatīvā ietekme uz Krievijas kaimiņvalstīm. Norādīts uz nepieciešamību stiprināt Eiropas vērtības un izstrādāt mehānismus, lai gan valstu, gan pilsoniskās sabiedrības līmenī ierobežotu propagandas negatīvo ietekmi.

Kā svarīgs jautājums minēti jaunie izaicinājumi reģionālajai drošībai un nepieciešamība pēc aktīvākas ES kopējās drošības un aizsardzības politikas reģionā. Norādīts arī uz nepieciešamību palielināt NATO un AP valstu sadarbību jauno hibrīddraudu novēršanai.

Rekomendācijās minēta virkne priekšlikumu un praktisko soļu, kā uzlabot pilsoniskās sabiedrības iesaisti Austrumu partnerības valstu tālākā demokratizācijā. Uzsvērta nepieciešamība paplašināt ES instrumentus pilsoniskās sabiedrības organizāciju atbalstīšanai. Kā viens no svarīgākajiem jautājumiem izcelta mobilitāte un pārrobežu sadarbība, jo tieši mobilitāte un vīzu režīma atvieglošana starp AP un ES dalībvalstīm nodrošinātu ciešāku un intensīvāku ideju, vērtību un pieredzes apmaiņu. Rekomendācijās prasīts ES AP samitā Rīgā pieņemt lēmumu par bezvīzu režīma piešķiršanu Gruzijai un Ukrainai no 2016. gada 1. janvāra, vienlaikus uzsverot šo valstu pienākumus izpildīt nepieciešamos tehniskos kritērijus.

Pilsoniskās sabiedrības pārstāvji aicina Rīgas AP samitā pieņemt arī skaidru lēmumu par to AP valstu, kas sākušas ieviest Asociācijas līgumus, perspektīvām kļūt par pilnvērtīgām ES dalībvalstīm. Tālākās AP politikas plānošanā ES ir jābūt atvērtai un iekļaujošai, šādi paliekot uzticīgai tās moto – būt vienotiem daudzveidībā, norādīts rekomendācijās.

Rekomendācijas tiks iesniegtas arī ES institūcijām, kā arī ES un AP valstu valdībām ar mērķi veicināt efektīvāku Austrumu partnerības mērķu sasniegšanu.

Rekomendācijas pilnā apjomā (angļu val.) pieejamas šeit.

Dalīties: