APPC pētījumā atklāj, kā padziļināt Latvijas un ASV sadarbību

23.04.2012
ASV_LV_petijums3

23. aprīlī vienlaikus Latvijā Ārlietu ministrijā un ASV Stratēģiskās un starptautiskās pētniecības centrā (CSIS – Centre for Strategic and International Studies) prezentēta grāmata – „Latvija un Amerikas Savienotās Valstis – jauna nodaļa partnerībā” („Latvia and the United States: a New Chapter in the Partnership”). Pasākumu Latvijā atklāja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikamnis, uzsverot, ka Latvijas un ASV stratēģiskā partnerība pieaug un kļūst saturiski bagātāka

Prezentācijas pasākumā ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere (Judith Garber), uzslavēja pētījuma autorus par to, ka grāmatā aplūkota ne tikai divu stratēģisko partneru – ASV un Latvijas – sadarbības pagātnē un tagadnē, bet mēģināts ielūkoties arī nākotnē.

Savukārt pētījuma redaktors Ivars Indāns, uzrunājot prezentācijas pasākuma viesus, norādīja uz trīs galvenajiem Latvijas-ASV sadarbības paplašināšanas punktiem. Viņš izcēla Latvijas spēcīgo piedāvājumu informācijas un komunikāciju jomā, interesi pēc ASV kompānijām, kas nodarbojas ar slānekļa gāzes izpēti, un iespēju studentiem no Latvijas izglītoties ASV augstskolās, lai tādējādi kļūtu par augsti kvalificētu darbaspēku šeit Latvijā.

ASV_LV_petijums6

Pētījumu veicis Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC). Tajā piedalījies plašs ekspertu loks, tostarp rakstnieks un analītiķis Pols Goubls (Paul Goble), Atlantiskās padomes (ASV) viceprezidents Deimons Vilsons (Damon Wilson), drošības politikas eksperts Airis Rikveilis, Providus pētnieks Reinis Āboltiņš, Latvijas ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, APPC valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis, izpilddirektors Andis Kudors u.c. Pētījuma redaktors ir politologs, LU Ekonomikas un vadības fakultātes doktorants Ivars Indāns.

Tās autori kā īpaši pozitīvu atzīmējuši ASV un Latvijas līdz šim veiksmīgo sadarbību drošības jomā, uzsverot, ka aizvien saglabājušās neizsmeltas sadarbības iespējas izglītības un zinātnes, kā arī enerģētikas un ekonomikas jomā kopumā. Lai arī Latvija ir maza valsts, sadarbības veicināšanā daudz kas ir atkarīgs tieši no mūsu aktivitātes.

ASV_LV_petijums5

Pētījumā uzsvērts, ka, lai arī pasaulē notiekošo globālo pārmaiņu dēļ ASV uzmanība uz Centrāl un Austrumeiropu ir samazinājusies, pētījuma autori gan Latvijā, gan ASV atraduši vairākus saskarsmes punktus, kuros sadarbību var ne vien turpināt, bet arī paplašināt un padziļināt.

Pētījumu ASV Stratēģiskās un starptautiskās pētniecības centrā (CSIS – Centre for Strategic and International Studies) prezentē APPC izpilddirektors A. Kudors, piedaloties Latvijas vēstniekam ASV Andrejam Pildegovičam un dažādiem ASV pētniekiem.

ASV_LV_petijums2

Pētījums tapis ar Amerikas Latviešu apvienības, Rietumu Bankas labdarības fonda, Rīgas brīvostas un Latvijas vēstniecības ASV atbalstu.

Ar pētījumu pilnā apjomā iespējams iepazīties šeit.

ASV_LV_petijums4

Dalīties: