APPC komentārs par nesen demonstrēto BBC filmu

05.02.2016

Ņemot vērā rezonansi Latvijas sabiedrībā, ko izraisīja BBC filma “World War Three: inside the War Room”, Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC) sniedz par to savu komentāru.

Vērtējot BBC filmas saturisko pusi, rodas jautājums, vai tad Krievijas līdzšinējā darbība nedod pamatu šādām diskusijām? Vai pēdējo gadu Krievijas militārajās mācībās netika izspēlēta karadarbība Baltijas valstu teritorijās? Savukārt Krievijas oficiālie pārstāvji neizslēdz kodoluzbrukumu Rietumvalstīm. Līdzīga retorika izskanējusi arī Krievijas medijos, piemēram kādā no RTR Planeta raidījumiem “Vesti ņedeļi” tā vadītājs Dmitrijs Kiseļovs norādījis, ka Krievija var pārvērst ASV radioaktīvajos pelnos. Zīmīgi, ka jaunā Krievijas Nacionālās drošības stratēģija definē NATO infrastruktūras pietuvināšanos Krievijas robežām kā apdraudējumu Krievijai.

Pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas un iebrukuma A-Ukrainā, Latgale publiskajā telpā ir tikusi minēta kā viena no vietām, kur varētu atkārtoties līdzīgs scenārijs. To ir pamatojuši gan eksperti, gan diplomāti. Augstākminētais dod pamatu šāda filmas satura radīšanai.

Aplūkojot BBC veidoto filmu no komunikācijas viedokļa, var teikt, ka šādas filmas radīšana nav nekas neparasts. Arī iepriekš ir redzēti līdzīga veida raidījumi, tostarp Krievijā tapuši, kuros tiek atainota Rietumvalstu iespējamā agresija pret Krieviju. Taču par tiem plaša ažiotāža sabiedrībā nav novērota. Viena no mediju funkcijām ir raisīt diskusiju. BBC filma ar to veiksmīgi tiek galā. Filma kā izteiksmes veids ir ietekmīgs, un acīmredzot tā ir iespēja uzrunāt to sabiedrības daļu, kam ikdienā nav laika vai vēlēšanās iedziļināties ekspertu un diplomātu brīdinājumos.

Pašreizējais saspīlējums Rietumu-Krievijas, tostarp Latvijas-Krievijas attiecībās ir radies tieši Krievijas agresijas pret Ukrainu rezultātā. BBC veidotā filma šajā kontekstā situāciju nemaina. Rīcības iniciatīva attiecību uzlabošanā ir Krievijas rokās.

Vēstījums pausts: 05. 02. 2016.

Dalīties: