Starptautisko notikumu atainojums Latvijas interneta medijos

01.02.2018
medijos_vaks

Grāmatā ir apskatīts, kā Latvijas interneta ziņu portāli veido priekšstatus par starptautiskajiem notikumiem, un analizēts, kā atšķiras šo notikumu un procesu atainošana Latvijas interneta medijos latviešu un krievu valodā.

Pētījumā analizēti spilgti notikumi starptautiskajā arēnā, kuri pēdējos gados radījuši un turpina izraisīt lielu rezonansi Latvijas medijos: NATO Varšavas samits; Krievijas dopinga skandāls un Brexit; patvēruma meklētāju krīze Eiropas Savienībā un Krimas aneksija;  Rietumu sankcijas pret Krievijas amatpersonām un uzņēmējiem saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu; Malaizijas lidmašīnas MH17 notriekšna; Krievijas dalība Sīrijas karā. Visos izpētes gadījumos tika veikta sešu interneta portālu kontentanalīze: LV Delfi, Rus Delfi, LV Tvnet, Rus Tvnet, LA.lv un Vesti.lv. Šo portālu izvēle ir saistīta ar to popularitāti latviešu un krievu valodas vidē, kā arī priekšizpētes laikā konstatētajām atšķirībām notikumu interpretācijā.

Pētījuma autoru kolektīvs ir: redaktori – Mārtiņš Kaprāns un Andis Kudors, autori – Māris Cepurītis, Didzis Bērziņš, Ilze Šulmane, Solvita Denisa – Liepniece.

Pētījums pieejams šeit.

Dalīties: