Lietuvas reakcija uz Krievijas maigo varu

07.02.2014

www.ru.delfi.lt

Tēvzemes savienības un Lietuvas Kristīgo demokrātu partijas priekšsēdētājs Andrjus Kubiļus norādījis, ka Krievija Lietuvā izmanto četrus kanālus, pa kuriem izplata savu maigo varu. Tie ir Krievijas mediji un dažāda rakstura popkultūras invāzija; Lietuvas plašsaziņas līdzekļi, kas reproducē Krievijas produkciju; Lietuvas bizness, kuram ir nopietni sadarbības projekti Krievijā un dažas no Lietuvas politiskajām partijām, kas kļuvušas par instrumentu Krievijas maigās varas rokās.

Kubiļus sacījis: „Mēs baidāmies runāt skaļi par to, ko dara Krievija, lai tā nesadusmotos un attiecības starp valstīm nepasliktinātos. Rodas iespaids, ka labāk neredzēt to, ko redzi. Taču, manuprāt, tas, kurš tā domā, arī ir īstais rusofobs.”

Pēc Kubiļus teiktā, Konstantīns Kosačovs (Krievijas maigās varas uzraudzības iestādes “Rossotrudnicestvo” jaunais vadītājs) apraksta Krievijas maigo varu kā siržu un prātu okupāciju, kas ir daudz efektīvāka nekā valsts teritorijas militārā okupācija un inkorporācija. Politiķis atgādina, ka arī starpkaru laika periodā Krievija Lietuvā pielika pūles, lai okupētu inteliģences sirdis un prātus, kas vēlāk palīdzēja valsti okupēt un inkorporēt realitātē.

Pats Kosačovs pasvītro, ka Krievijas maigās varas stratēģija izveidojās kā atbilde rietumnieciski noskaņotas reģionu elites neitralizācijai, tāpēc šī maigā vara virzīta, vienkārši izsakoties, uz vienkāršo tautu – tautiešiem vietās, kur to ir visvairāk.

Krievijai nepieciešams, lai valstīs dominētu elite, kas pakļauta Maskavas ietekmei. Tādēļ tuvākajā laikā tieši vēlēšanām tiks pievērsta vislielākā uzmanība – varbūt elite mainīsies? Ilgtermiņā galvenais uzdevums – vairot šaubas par to, vai Lietuvas tauta rīkojusies pareizi, izvēloties Rietumu virzienu, saka Kubiļus.

Raksta pilnā versija krievu valodā pieejama šeit.

Dalīties: