Šķelšanās Krievijas – Baltkrievijas attiecībās

10.10.2010

Krievijas Prezidents Dmitrijs Medvedevs savā video blogā asi vērsies pret savu Baltkrievijas kolēģi Aleksandu Lukašenko. D. Medvedeva vārdiem runājot, Baltkrievijas Prezidents „savos izteikumos ir pārkāpis ne tikai diplomātiskos, bet arī cilvēciskos principus”. Šādus D. Medvedeva paziņojumus A. Lukašenko ir izpelnījies par savu atbalstu Maskavas bijušajam mēram Jurijam Lužkovam un Krievijas apsūdzēšanu Baltkrievijas opozīcijas spēku atbalstīšanā pirms Baltkrievijas Prezidenta vēlēšanām un Baltkrievijai negatīvas informatīvās kampaņas organizēšanā Krievijas plašsaziņas līdzekļos.
D. Medvedevas savā video norādījis, ka A. Lukašenko labāk būtu jānodarbojas ar savas valsts iekšējām problēmām, nevis jāiesaistās citu valstu iekšpolitiskajos jautājumos.

3. oktobris
http://blog.kremlin.ru/
Newsru.com
http://www.newsru.com/russia/04oct2010/lukashenko_2.html

Pasaules plašsaziņas līdzekļos plaši atspoguļota kaimiņvalstu prezidentu “viedokļu apmaiņa”, piedāvājot daudzveidīgus viedokļus par abu valstu attiecību tālāko attīstību. Francijas laikrakstā „Le Figaro” aprakstīti pēdējā laika notikumi Baltkrievijā, kas pēc laikraksta domām esot dīvaini, piemēram, pārsteidzoša ir nezināmas anarhistu grupas atbildības uzņemšanās par dedzināšanu Krievijas vēstniecības teritorijā Minskā. A. Lukašenko jau esot izteicies, ka šo akciju patiesībā īstenojusi Krievija. „Le Figaro” šo abu valstu konfliktu saskata kā nākamo pakāpi jau ilgstošā saspīlējuma pieaugumā starp abām valstīm. BBC un „Neue Zürcher Zeitung” D. Medvedeva un A. Lukašenko konfliktu skata Baltkrievijas gaidāmo vēlēšanu kontekstā, minot šo brīdi kā nākamo pavērsiena punktu Baltkrievijas un arī abu valstu attiecību nākotnē.

http://www.inopressa.ru/article/07Sep2010/lefigaro/lukashenko.html
http://www.inopressa.ru/article/05Oct2010/nzz/lukashenko1.html
http://www.inopressa.ru/article/05Oct2010/nzz/lukashenko1.html

Jāpiekrīt „Le Figaro” paustajam viedoklim par šo konfliktu kā turpinājumu saspīlējumam starp līdz tam tik tuvajām kaimiņvalstīm. Lielāka loma gan būtu jāpievēršas A. Lukašenko izteikumiem par Krievijas atbalstu Baltkrievijas Prezidenta konkurentiem. Šīs apsūdzības papildinot ar Krievijas mediju veikto pret Lukašenko vērsto informatīvo kampaņu, var secināt, ka Baltkrievijas līderis ir kļuvis Krievijai neērts un tuvojošās vēlēšanas ir iespēja nomainīt līdzšinējo Prezidentu. Tajā pat laikā jāpieļauj iespēja, ka šīs darbības ir domātas tikai lai brīdinātu Baltkrievijas vadītāju par to kas var notikt, ja viņš nemainīs savu pozīciju par Krieviju.

Dalīties: