Kāda ir Lukašenko taktika varas noturēšanai? 2.VIDEOkomentārs

20.11.2020

www.tvnet.lv
www.rus.tvnet.lv

Aleksandra Lukašenko stratēģija šobrīd ir vienkārša – par katru cenu noturēt varu iespējami ilgāk. Tā tiek īstenota ar dažādiem taktiskiem soļiem. Tostarp, Lukašenko cenšas pulcēt sev atbalstītājus un tos apbruņot, vienlaikus šķelt protestētājus un uzdot tos par it kā nenozīmīgu, ārēju spēku – Rietumu vadītu sabiedrības daļu, kā arī veic informatīvās telpas “attīrīšanu”, – Lukašenko režīma stratēģiju un taktiku komentē politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs.

Šī ir 2. publikācija, kas ietilpst 4 video komentāru ciklā “Kas notiek Baltkrievijā? Vēstis no notikumu vietas.”, kuros, pēc Austrumeiropas politikas pētījumu centra aicinājuma, publicēšanai Tvnet.lv un Rus.tvnet.lv, politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs stāsta par aktuālo situāciju Baltkrievijā.

“Lukašenko taktiskais uzdevums ir par katru cenu apspiest ielu protestus. Šim mērķim tiek izmantotas  provokācijas, iebiedēšana un diversijas. Tiek imitēti notikumus. Nesen, Piemēram, bija gadījums, kad siloviku virzienā it kā tika mesta kaut kāda sprādzienbīstama ierīce. Taču eksistē video un pierādījumi, ka īstenībā to ir darījusi provokatīva diversantu grupa. Siloviki to redzējuši un gaidījuši. Ar telefonu uzņemtā video bija redzams, kas to meta. Šādu atmaskošanas faktu ir daudz,” norāda V. Mackevičs.

Turpinot skaidrot Lukašenko taktiku, Macekevičs uzsver: “Lukašenko, kā aizejošā diktatora, uzdevums ir sakūdīt cilvēkus, radīt nesaskaņas pilsoniskajā sabiedrībā. Viņš grib atrast sabiedrības daļu, kura būtu gatava kopā ar silovikiem un kaut kad arī siloviku vietā darīt netīras lietas. Lukašenko pat piedāvājis apbruņot kādas brīvprātīgo vienības. Viņš ir gatavs pulcēt pat noziedzniekus, lai iedotu viņiem ieročus un viņi mēģinātu apspiest sabiedrības protestus”.

Lukašenko arī cenšas mainīt likumdošanu, lai vēl bargāk sodītu citādi domājošos, norāda Mackevičs. “Ja agrāk administratīvaj processā paredzētais sods bija maksimums 15 diennaktis un apmēram 200 soda naudas vienību, tad tagad likumdošana tiek operatīvi mainīta, lai cilvēkus apcietinājumā varētu aizturēt līdz 30 diennaktīm,’ skaidro Macekevičs.

“Vēl viens no taktiskajiem soļiem, ko realizē Lukašenko, ir mēģinājumi neitralizēt potenciālos konkurentus, kuri varētu noderēt Krievijai jaunās politiskās realitātes veidošanā. Kā zināms, Lukašenko vienmēr centies uzturēt monopolu attiecības ar Krieviju, lai Krievijai nebūtu iespēju sadarbībai atrast kādu citu. Tagad Lukašenko aktīvi mēģina pretdarboties, lai Krievija patstāvīgi, bez Lukašenko klātbūtnes, nestrādātu ar kādiem politiskajiem spēkiem, tostarp no Lukašenko nomenklatūras, jaunās Baltkrievijas realitātes mehānismu konstruēšanai,” norāda Mackevičs.

Plašāk par Lukašenko stratēģiju, taktiku un notikumiem Baltkrievijā uzziniet otrajā Valērija Mackeviča sagatavotajā 2. video komentārā.

Pirmo komentāru var noskatīties šeit.

Dalīties: