D. Medvedeva lēmums apmeklēt Kuriļu salas izraisa asus Japānas protestus

03.10.2010

Trešdien, 29. septembrī Krievijas Prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja par plāniem apmeklēt Kuriļu salas. Vizīte uz strīdīgajām teritorijām tika gan atcelta tam nepiemērotu laika apstākļu dēļ. Pats lēmums izraisīja asu reakciju no Japānas puses, kura uzstāja uz vizītes atcelšanu un vēlreiz apstiprināja, ka Japānas pozīcija par salu (Japānas ziemeļu teritoriju) teritoriālo piederību paliek nemainīga.
Pēdējos gados esot pieaugusi Japānas aktivitāte Kuriļu salu jautājumā, kuras tā uzskata par savu teritoriju. Japāna cerot jautājumu par salu piederību atrisināt noslēdzot miera līgumu ar Krieviju, kurā būtu noteikts salu piederības jautājums.

28. septembris, Newsru.com
http://www.newsru.com/arch/world/28sep2010/japan.html
29 .septembris, Rian.ru
http://www.rian.ru/politics/20100929/280355002.html

Krievijas pozīcijas Kuriļu salu jautājumā, vadoties no Ārlietu ministrijas preses sekretāra A. Nesterenko paziņojumiem, arī paliek nemainīga – Kuriļu salas kopš II Pasaules kara noslēguma ir PSRS un tās tiesiskās sekotājas Krievijas teritorija. Japānai līdz ar to būtu jāpārtrauc nepamatotās prasības par salu piederības pārskatīšanu. Saskaņā ar A. Nesterenko paziņojumu, Japānai būtu jāizvairās no šādiem asiem paziņojumiem, kas var nākt par sliktu abu valstu tālākajām attiecībām.

KF Ārlietu ministrija
http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/435D98079E3AEF35C32577AE004AB1E7
Reuters.com
http://www.reuters.com/article/idUSTRE68T3EK20100930

Šis nav ne pirmais un droši vien ne pēdējais Japānas un Krievijas strīds Kuriļu salu jautājumā, bet šī ir pirmā reize, kad Krievijas Prezidents plānojis apmeklēt strīdīgās salas. Apmeklējot Kuriļu salas D. Medvedevs vēlreiz apliecinātu, ka Krievija nav gatava tirgoties par šo salu piederību, vai arī pacelt tirgošanās cenu līdz tādam līmenim, kad Japānai nebūs adekvāta atpakaļ-piedāvājuma. Lielākās problēmas valstu savstarpējās attiecībās var radīt atšķirīgie valstu skatījumi uz salu nozīmību – ja Krievija ir gatava attīstīt attiecības ar Japānu neskatoties uz teritoriālajiem strīdiem, tad Japānas premjers ir paziņojis, ka viens no priekšnoteikumiem abu valstu attiecību padziļināšanai ir teritoriālo jautājumu risināšana.

Dalīties: