Tapis ziņojums par demokrātijas un sazvērestības teoriju uztveri Latvijā

02.02.2021

Sadarbojoties Starptautiskajai domnīcai GLOBSEC un Austrumeiropas politikas pētījumu centram, tapis informatīvs ziņojums “Voices of Central and Eastern Europe. Latvia Country Report”.

Daži no pētījuma secinājumiem, kas izriet no Latvijas iedzīvotāju aptaujas, liecina – 43% iedzīvotāju Latvijā šķiet, ka par pasaulē notiekošo lemj nevis ievēlēti līderi bet slepeni grupējumi, kuru mērķis ir izveidot totalitāru pasaules kārtību, savukārt 21% uzskata, ka ASV sarīkoja Latvijas virzību uz neatkarību 1990. gadā un šo darbību mērķis bija nostiprināt pārspēku reģionā, savukārt 63% domā, ka ES un Brisele nosaka, kas Latvijai darāms, un Latvijai nav iespēju to ietekmēt.

Minētais ziņojums ir nesen prezentētā GLOBSEC pētījuma “Voices of Central and Eastern Europe: Perceptions of democracy & governance in 10 EU countries“ Latvijas datu apkopojums. Pētījums sniedz ieskatu sabiedrības apmierinātībā ar demokrātiju un valsts pārvaldību desmit valstīs: Austrijā, Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un Slovākijā.

Šī pētījuma tiešsaistē notikusī prezentācija skatāma šeit. Tajā ar pētījuma rezultātiem un tā spilgtākajiem secinājumiem Baltijas valstīs iepazīstināja Austrumeioropas politika spētījumu centra pētniece Beāte Livdanska, Eastern Europe Studies Centre (Lietuva) pārstāvis Jurgis Vedrickas un
Dmitri Teperik no International Centre of Defence and Security Igaunijā. Diskusiju moderēja  GLOBSEC Policy Institute pārstāve Dominika Hajdu.

Kā Latvijas partneris projekta ietvaros Austrumeiropas politikas pētījumu centrs ir palīdzējis izpētīt tendences Latvijas sabiedrībā.

Pētījuma par Latviju (angļu val.) pieejams šeit.

Dalīties: