R.Gulbis LTV raidījumā “De facto” komentē Krievijas ietekmi uz Latvijas jaunatni

20.05.2013

Raidījums De facto ziņo, ka 2012. gada maija sākumā Krievijā, Pleskavas apgabala Veļikije Luki apkaimē notikusi militāra rakstura nometne. Tajā piedalījušies 13-16 gadus veci jaunieši no Krievijas un bijušajām Padomju Savienības republikām, tostarp 10 cilvēki no Latvijas. Kā nometnes kulminācija bijusi skolēnu, tostarp – no Latvijas, soļošana Krievijas oficiālajā Uzvaras dienas militārajā parādē.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Rinalds Gulbis raidījumā stāsta, ka jaunieši ir jauno līderu paaudze un kā ziņneši šīs idejas tālāk nes savās ģimenēs un draugiem, skolasbiedriem. Gulbis norāda, ka Krievija arī savos nostādņu dokumentos atzinusi – svarīgākais ir ārvalstīs tautiešu politikas ietvaros strādāt ar jauno paaudzi, kas ar laiku kļūs par līderiem un iespaidos noteiktas politiskās darbības valstī. Gulbis uzsver, ka Latvija nedrīkst ignorēt Krievijas īstenoto ietekmi uz jauniešu uzskatiem un vērtībām, jo tas ir tiešs valsts apdraudējums.

Gulbis norāda, ka valsts drošības iestādēm kopā ar politiķiem jāstrādā pie tā, lai parādītu Latviju kā pozitīvu vietu kur dzīvot. Pusaudžu vecumā bērni meklē ideālus. Latvijas atbilde varētu būt, pašai iesaistot jauniešus kustībās, kas veicina patriotismu. Piemēram, Jaunsargu organizācijā.

Sižetu skatieties šeit.

Dalīties: