Ekspertu diskusija „9. maijs – vēsture, politika, propaganda? Kāpēc vēsture ir arī šodiena?”

15.05.2015

2015. gada 7. maijā Latvijas Kara muzejā notika starptautiska ekspertu diskusija „9. maijs – vēsture, politika, propaganda? Kāpēc vēsture ir arī šodiena?”.

Tās mērķis bija – skaidrot, kāpēc 9. maija nozīme Krievijā un Baltijas valstīs atšķiras? Kāpēc šis datums tiek politizēts un, kā šis datums ir kļuvis par nozīmīgu faktoru drošības kontekstā?

Pasākumu ievadīja trīs tematiski ekspertu priekšlasījumi.

Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Valdis Kuzmins ilustrēja 8. un 9. maija datuma rašanās vēsturi un to atzīmēšanas tradīcijas dažādās valstīs.

Latvijas Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs Uldis Neiburgs iezīmēja, ko Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nozīmēja Otrais pasaules karš un, kādi ar to saistīti vēstures jautājumi ir aktuāli Latvijas sabiedrībā mūsdienās.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors skaidroja, kā Krievija izmanto vēsturi savas ārpolitikas īstenošanā.

V. Kuzmina, U. Neiburga, A. Kudora uzstāšanās video:

Oriģinālvalodā (latviski)

angliski
krieviski

1. diskusiju daļā tika analizēta 9. maija politizācija.

Tajā piedalījās vēsturnieki Artūras Svarauskas no Lietuvas un Ritvars Jansons, Rīgas Juridiskās augstskolas profesore Ineta Ziemele un Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis moderatora Alekseja Grigorjeva vadībā.

1. diskusiju daļas video:

oriģinālvalodā (latviski un angliski)
angliski
latviski
krieviski

2. diskusiju daļā tika aplūkota  9. maija izmantošana ļaunprātīgas propagandas nolūkos.

Tajā piedalījās politoloģe no Ukrainas Oļesja Jahno un pazīstamais komunikācijas eksperts no Igaunijas Rauls Rebane moderatora Mārtiņa Kaprāna vadībā.

2. diskusiju daļas video:

oriģinālvalodā (angliski un krieviski)
angliski
latviski
krieviski

Pasākumu organizēja Latvijas Kara muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, Austrumeiropas politikas pētījumu centrs, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts un Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūts.

Pasākuma laikā apkopotie secinājumi pieejami šeit.

Dalīties: