Kad Putinam apniks maksāt par lukašenko neprātu? 4.VIDEOkomentārs

26.11.2020

www.tvnet.lv
www.rus.tvnet.lv

Vienīgais cilvēks, kuram kaut vai kādā mērā vajadzīgs Lukašenko, ir Putins. Tomēr izskatās, ka Krievijas prezidents, iestājoties par acīmredzami lielākajai Baltkrievijas sabiedrības daļai apnikušo diktatoru, nevis uzlabos Lukašenko tēlu, bet drīzāk sabojās savējo. Tāpēc, iespējams, varētu notikt līdzšinējā atbalsta kursa maiņa, norāda politiķis, sabiedriskais darbinieks un Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs, komentējot Baltkrievijas un Krievijas šī brīža attiecības un valstu savstarpējo ietekmi.

Šī ir 4. publikācija komentāru ciklā “KAS NOTIEK BALTKRIEVIJĀ? VĒSTIS NO NOTIKUMU VIETAS.”, kurā, pēc Austrumeiropas politikas pētījumu centra aicinājuma, publicēšanai Tvnet.lv un Rus.tvnet.lv, politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis VALĒRIJS MACKEVIČS stāsta par aktuālo situāciju Baltkrievijā.

“Jāsaprot, ka Lukašenko faktiski ir Krievijas apgādībā. Krievijai trūkst līdzekļu savu sociālo problēmu risināšanai, taču pietiek visu pasaules tirānu atbalstīšanai un parādu atlaišanai. Esmu pārliecināts, ka Krievijai jau ir apnicis ar naudu un reputāciju maksāt par visu šeit, Baltkrievijā notiekošo neprātu,” norāda V. Mackevičs.

“Krievija ir nonākusi ļoti delikātā situācijā. No vienas puses tā ar Lukašenko atbalstīšanu vēlas iegūt laiku, lai atbalstītu, faktiski radītu un izaudzētu Baltkrievijā prokrieviskos spēkus, kuru ietekme šobrīd ir niecīga. Jo Lukašenko šo sfēru turējis kā savu lauciņu, monopolizējot divpusējās attiecības ar Krieviju, vairāk kā ceturtdaļgadsimta garumā. No otras puses, atbalstot Lukašenko, Krievija aizvien tālāk atgrūž no sevis Baltkrievijas sabiedrību. Līdz ar to šādu prokrievisku spēku radīšanai paliek aizvien mazāks stratēģiskais svars – viņu ietekme uz Baltkrievijas dienaskārtību var būt nenozīmīgi maza,” skaidro Koordinācijas padomes pārstāvis.

“Taču tagad ir nepieciešams uzmanīgi pārkārtoties, atbilstoši jaunajai realitātei, jo noplūst aizvien vairāk informācijas par patieso lietu stāvokli Baltkrievijā un Krievijas pilsoņu acis sāk atvērties. Atbalstot Lukašenko, Putina reitings krītas ne tikai Baltkrievijas pilsoņu, bet arī viņa paša elektorāta vidū. Un tas jau ir pilnīgi cits kaitējuma līmenis. Līdz ar to kaitējums no sadarbošanās ar toksisko Lukašenko pārsniedz bažas par sadarbības iespējām ar neatkarīgas Baltkrievijas demokrātisku varu, kas būtu civilizēta, prognozējama un konsekventa,” skaidro Mackevičs.

“Tāpat svarīgi saprast, ka Krievijā pamazām nonāk pie atziņas par Lukašenko nespēju stabilizēt situāciju valstī. Krievija atbalstīja Lukašenko, jo baidījās pazaudēt Baltkrieviju. Taču tagad aizvien vairāk dzirdams, ka viņi var neatgriezeniski zaudēt Baltkrieviju, tieši turpinot atbalstīt Lukašenko,” uzsver Mackevičs.

Plašāk par situāciju Baltkrievijā, kā arī Krievijas un Baltkrievijas attiecībām uzziniet jaunākajā Valērija Mackeviča sagatavotajā video komentārā.

1.VIDEO skatāms šeit.

2.VIDEO skatāms šeit.

3.VIDEO skatāms šeit.

Vairāk info par komentāru ciklu – šeit.

Dalīties: