Uz asfalta līst asinis, bet Lukašenko gaida ziemu/3.VIDEOkomentārs

24.11.2020

www.tvnet.lv
www.rus.tvnet.lv

Milicijas spectransporta mašīnās nokļuvis viens no labākajiem ķirurgiem Baltkrievijā, Mis Baltkrievija 2008, vairāki TV raidījumu vadītāji, olimpisko spēļu laureāts desmitcīņā, pasaules čempioni vairākos sporta veidos. Tikuši arestēti vairāki no valstī atzītākajiem pedagogiem. Vīrusa pandēmijas otrā viļņa apstākļos vienas dienas laikā aizturēti 60 mediķi. Pēc aizturēšanām un piekaušanām Baltkrievijas pilsētu ielu asfaltu aizvien nevar atmazgāt no asinīm. Savukārt Lukašenko gaida, kad pienāks ziema un cer, ka zemās gaisa temperatūras dēļ protesti vienkārši rimsies. Tas, ko vara mēģina pasniegt kā dialogu, esošajos apstākļos būs imitācija, norāda politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs, un uzskaita opozīcijas nosacījumus reāla dialoga uzsākšanai.

Šī ir 3. publikācija, kas ietilpst 4 video komentāru ciklā “Kas notiek Baltkrievijā? Vēstis no notikumu vietas.”, kuros, pēc Austrumeiropas politikas pētījumu centra aicinājuma, publicēšanai Tvnet.lv un Rus.tvnet.lv, politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs stāsta par aktuālo situāciju Baltkrievijā.

Viņš norāda: “No pilsoniskās sabiedrības puses vai tās, ko mēs saucam par opozīciju, skan trīs prasības. Brīvība politiskajiem ieslodzītajiem, vardarbības izbeigšana pret demonstrantiem Minskas ielās, iespēja izmantot savas konstitucionālās tiesības un paust savu pozīciju. Kā arī galvenā prasība – jaunu, godīgu un demokrātisku vēlēšanu noturēšana”.

“Mēs saprotam, ka ir potenciāli iespējama vienošanās zona, kurā neizbēgami jāiekļauj iepriekšminētie trīs punkti, jo, kāds gan var būt dialogs, ja tiek izdarīti noziegumi pret cilvēci. Kāds var būt dialogs par kaut kādām reformām, kad mums ir politieslodzītie un cilvēkus uz ielām piekauj, izvaro un sakropļo,” situāciju raksturo V. Mackevičs.

Viņš arī uzsver, – Batkrievijas iedzīvotāji gaidījuši un cerējuši, ka Lukašenko tomēr būs gatavs atzīt, – ne visi aizturētie būtu sodāmi par politiskiem motīviem. No visiem politieslodzītajiem Lukašenko varēja atbrīvot kaut 10, – atslēgas figūras, politisko partiju vadītājus, prezidenta kandidātus, štābu līderus, balstoties uz starptautiskajām garantijām vai pret drošības naudu, lai viņi varētu gatavoties apaļā galda diskusijai, komentē Mackevičs.

Viņš norāda uz vēl kādu aspektu, kas liecina par Lukašenko reālo attieksmi pret potenciālo dialogu ar sabiedrību un opozīciju. “Baltkrievijā ir ap divarpus tūkstošu iesniegumu izmeklēšanas komitejā par spīdzināšanu, nežēlību, sakropļošanu, izvarošanām. Pat, ja ne visi spēka struktūru pārkāpumi tiktu klasificēti kā krimināllietas, vismaz 10 lieta, kas ir pašas kliedzošākās un pierādāmākās, pēc Lukašenko rīkojuma varētu ierosināt. Jo mums ir gandrīz 20 000 aizturēto, kam ierosinātas administratīvās lietas. Cik atceros, ir ierosināts vairāk par 600 krimināllietām, kas attiecas uz masu nekārtībām, vairāk nekā 50 krimināllietas par it kā apdraudējumu kārtības dienestu darbiniekiem. Nu, tad radām kaut kādu līdzsvaru, liekot pretī lietas, kas uzsāktas par spīdzināšanu un cietsirdību pret Baltkrievijas pilsoņiem. Taču tādas nav nevienas”, situāciju valstī raksturo Koordinācijas padomes pārstāvis.

“Tātad, kāda ir situācija pirms dialoga? Nebijuši daudz arestu, atbildības pastiprināšana par iziešanu masu akcijās, papildus administratīvās atbildības pastiprināšana, plašāk piemērota arī kriminālatbildība. Lietas tiek safabricētas, cilvēkus piespiež parakstīties it kā par pretošanos milicijai. Skolotāji, ārsti ir ieslodzīti, pastiprinās vardarbība. Un šādā brīdī mums saka – veidosim dialogu! Mēs atbildam – labi, bet atbrīvojiet vismaz vadošos politieslodzītos. Taču viņiem termiņus tikai pagarina. Lūk, tāda šeit ir atmosfēra. Šāds stāvoklis ir apaļā galda diskusiju priekšvakarā, ko viņi cenšas pasniegt kā „nacionālo apaļo galdu”,” norāda Mackevičs.

“Ja Lukašenko ir pārliecināts, ka ievēro starptautiskās tiesības, vēlēšanās patiešām ir ieguvis 80% pilsoņu atbalstu un tās nav falsificējis, tad varētu sākt ar starptautiskās ekspertu grupas uzaicināšanu, kas izmeklētu visus iepriekš minētos punktus par vardarbību, slepkavībām un citu likumpārkāpumu pamatotību. Taču šobrīd mēs redzam, ka situācija tikai vēl vairāk nokaitējas, represijas pastiprinās, tāpēc, mūsu redzējumā, tas, ko vara mēģina pasniegt kā dialogu, būs imitācija. Šī imitācija ir neveikls iestudējums, un nav saprotams, kam Lukašenko to cenšas pārdot,” secina Mackevičs.

Plašāk par situāciju Baltkrievijā uzziniet trešajā Valērija Mackeviča sagatavotajā video komentārā (video tapis 9.novembrī).

1. VIDEO skatāms šeit.

2. VIDEO skatāms šeit.

Dalīties: