Jaunā GDI un APPC pētījumā analizēti Latvijas interneta vietņu dezinformācijas riski

29.10.2020

Pētījumā “Mediju tirgus riska reitingi: Latvija” secināts, ka divām trešdaļām šī pētījuma ietvaros analizēto Latvijas tiešsaistes mediju vietņu pastāv augsts risks dezinformēt savus lasītājus. Šie rezultāti ir balstīti uz 23 tiešsaistes mediju analīzi, kas ietver vairākas no Latvijā bieži apmeklētām tiešsaistes mediju vietnēm latviešu un krievu valodā (skatīt 1. attēlu).

Pētījumu izstrādājusi organizācija Globālais dezinformācijas indekss (GDI), sadarbībā ar Austrumeiropas politikas pētījumu centru (APPC).

GDI attēlsDaži no pētījumā secinājumiem par Latvijas mediju vidi:

●      Lielai daļai Latvijas mediju vietņu ir augsts dezinformācijas riska līmenis. Izlase tiek vērtēta kā: minimāla (4%), zema (14%), vidēja (17%), augsta (48%) un maksimāla (17%).

●      Kopēja problēma – 96% vietņu ir konsekventa autora vārda nenorādīšana pie rakstiem. Nenorādot autora vārdu un uzvārdu vai citātu, tiek slēpts informācijas avots.

●      Lielai daļai Latvijas vietņu būtu uzlabojama to darbības politika. Piemēram, tikai vienai vietnei ir pilnīga informācija par tās finansēšanas avotiem.

●      Vairākas vietnes, kuras ir ar maksimāla riska reitingu, bieži publicē sensacionālu saturu, kas netiek publicēts citās vietnēs latviešu un krievu valodā.

●      Aptaujātie lietotāji saistībā ar visām mediju vietnēm norāda uz zemu uzticēšanās līmeni šiem zīmoliem, tādējādi atspoguļojot to vispārēju uzticamības trūkumu medijiem.

Šie secinājumi izriet no neatkarīga un neitrāla dezinformācijas riska novērtējuma trīs kategorijās: vietnes satura uzticamība, vietnes darbības pārbaude un līdzsvars un tas, kā tiešsaistes lasītāji uztver vietņu vispārējo kontekstu. Novērtējums tika veikts laika periodā no 2020. gada marta līdz jūnijam. Ziņojumā ir nosauktas tikai vietnes ar vislabākajiem rezultātiem.

*******************

Par pētījumu

Pētījuma pamatā ir dezinformācijas riska vērtēšanas metodika, kuru izstrādājusi GDI.

Riska reitings ir strukturēts kā neitrāls, neatkarīgs un pārredzams ziņu domēna dezinformācijas riska novērtējums vietnes līmenī. Pētījums nenovērtē vietnes patiesumu vai precizitāti, kā arī novērtējums nemēģina novērtēt, kuri stāsti ir patiesi vai nepatiesi. Pilna metodika ir pieejama GDA tīmekļvietnē www.disinformationindex.org.

Par GDI:

Globālais dezinformācijas indekss ir Lielbritānijā dibināta bezpeļņas organizācija, kas darbojas pēc trim neitralitātes, neatkarības un pārredzamības principiem. Tās misija ir dezinformācijas samazināšana, sniedzot pasaules mediju vietņu dezinformācijas riska vērtējumus. Vairāk info: www.disinformationindex.org.

 Pētījums pieejams šeit.

Dalīties: