Lāčplēša dienai veltītā pasākumā APPC valdes priekšsēdētājs mudina nepārtraukti sargāt savas valsts brīvību

12.11.2019

Ainars ar laapu

Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, valsts drošība un aizsardzība nebūt nav automātiski nodrošināta uz gadu simtiem tālu nākotni, tāpēc ir svarīgi vienmēr būt nomodā par mūsu valsti, uzsvēra Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes priekšsēdētājs Dr.hist. Ainārs Lerhis, uzstājoties Lāčplēša dienai veltītā lāpu gājiena laikā Lielvārdē.

Stāstot par to, kas Latvijā ir 11. novembris, A. Lerhis īsumā ieskicēja vēsturisko notikumu attīstību 1919. gada rudenī, kad veidojās Latvijas Republikai naidīgs bruņots spēks – Rietumkrievijas brīvprātīgo armija Bermonta vadībā. 8. oktobrī šis karaspēks uzbruka Rīgai, sākotnēji gūstot panākumus. Bet 10. oktobrī Latvijas karaspēkam Daugavas krastā šo uzbrukumu izdevās apturēt. Turpmākajās nedēļās Latvijas iedzīvotāji spēja apvienoties savas valsts armijas atbalstam vienotā rīcībā pret ienaidnieku. Tas nodrošināja panākumus cīņā pret militāru pārspēku. Latvijas armija pārņēma iniciatīvu un 11. novembrī atbrīvoja Pārdaugavu un līdz ar to visu galvaspilsētu Rīgu. Latvijas karaspēks turpināja pretuzbrukumu un līdz novembra beigām izdzina ienaidnieka karaspēku no Latvijas teritorijas.

Ainars 11.nov

Lerhis uzsvēra, ka šie notikumi parāda būtiskas vēstures mācības. Piemēram, to, cik svarīgi Latvijas tautai, gan latviešiem, gan citu tautību Latvijas iedzīvotājiem, ir būt vienotiem kopīga mērķa sasniegšanā, jo tādējādi iespējams uzvarēt pat esot šķietami vājākās pozīcijās.

Pasākumā kuplā skaitā piedalījās Lielvārdes novada iedzīvotāji. Lerhis pastāstīja klātesošajiem, kādas bijušas 11. novembra atzīmēšanas tradīcijas kopš 1920. gada un izteica prieku par to, ka Lāčplēša dienas atzīmēšana Latvijas pilsētās un ciemos ar katru gadu kļūst arvien plašāka.

Foto: Lielvārdes novads

Dalīties: