Kā baltkrievi pārstāja kautrēties un “atlaida” Lukašenko/1.VIDEOkomentārs

17.11.2020

www.tvnet.lv
www.rus.tvnet.lv

Vīrusa pandēmijas radītā stresa un valdības nerealizētās palīdzības rezultātā baltkrieviem izdevās izārstēties no šķietamā “bezpalīdzības sindroma”. Pilsoniskā sabiedrība visos tās līmeņos aktivizējās vēl nebijušā spēkā. Kā Baltkrievi pārstāja kautrēties un “atlaida” Lukašenko, kā divu dienu laikā spēja savākt vairāk nekā miljonu eiro un kāpēc Lukašenko kļuvis “toksisks” Kremlim, komentējot pēdējā laikā aktuālos notikumus Baltkrievijā, stāsta politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs.

Šī publikācija ietilpst 4 video komentāru ciklā “Kas notiek Baltkrievijā? Vēstis no notikumu vietas.”, kuros, pēc Austrumeiropas politikas pētījumu centra aicinājuma, publicēšanai Tvnet.lv un Rus.tvnet.lv, politiķis un sabiedriskais darbinieks, Koordinācijas padomes galvenā sastāva loceklis Valērijs Mackevičs stāsta par aktuālo situāciju Baltkrievijā.

Mackevičs skaidro, ka Baltkrievijas sabiedrības aktivitātē liela lomu nospēlējusi vīrusa pandēmija. Tā kā valsts veselības aizsardzības sistēma neesot izturējusi šo pārbaudījumu ne tehniski, ne materiāli, baltkrievi, tostarp vecāka gadagājuma, kas līdz tam pret Lukašneko bija izturējušies drīzāk atbalstoši, sacēlās pret pastāvošo režīmu. “Oficiāli pie mums no Corona vīrusa nomira it kā 750 cilvēku, bet īstenībā desmit reižu vai vēl vairāk. Praktiski katra ģimene saskarās ar šo nelaimi. Kāds saslima, knapi izdzīvoja. Ofisā, paziņām kāds nomira. Un pirmsvēlēšanu kampaņas periodā, kad negaidīti uz politiskās skatuves izgāja jaunas ievērojamas personas, neskatoties uz režīma represijām attiecībā uz prezidents kandidātiem, mums izdevās panākt vienošanos stratēģijas un taktikas jomā”, jaunā politiskā pieprasījuma rašanos skaidro Mackevičs.

Cilvēki Baltkrievijā apjauta, ka pārmaiņas tomēr var būt iespējamas, atceras Mackevičs: “Tieši šajā momentā, apvienojoties cīņā ar pandēmiju, tika izveidoti pirmie savstarpējās palīdzības fondi, aktivizējās pilsoniskā sabiedrība, tika sniegta palīdzība no labdarības organizāciju un spontāni izveidoto fondu puses. Tika sniegta palīdzība cietušajiem, ārstiem, biznesmeņi palīdzēja vecmāmiņām, piegādājot dažādas produktu paciņas. Ļoti īsā laikā tika savāktas milzīgas naudas summas. Divu dienu laikā viens no fondiem savāca, šķiet, vairāk nekā miljonu eiro. Un tieši tad vara ne tikai zaudēja sabiedrības uzticību, bet iedzīvotājos sāka izraisīt nicinājuma sajūtas, jo tā neatzina acīmredzamo”, skaidro Mackevičs.

“Pēc būtības sabiedrības apziņā vēl pirms velēšanām tika pieņemts zināms konsolidēts lēmums par jaunā prezidenta izvēli. Pēc šīs noziedzīgās nolaidības it kā pastāvošais sociālais kontrakts starp varu un sabiedrību bija vienpusēji lauzts. Lukašenko pēc būtības bija atlaists. Vēlēšanām bija vienkārši jāīsteno šī atlaišana. Lukašenko, kā cilvēks ar tādiem vērtību orientieriem, kurus nosaka zems morāles un tikumības līmenis, ar savu pieeju uzdevumu risināšanā, absolūti pārstāja atbilst vidēji statistiskā baltkrieva priekšstatiem par to, kādam jābūt prezidentam. Baltkrievi vienkārši piekusa kautrēties,” noskaņojuma maiņu Baltkrievijas sabiedrībā skaidro Mackevičs, un norāda, ka, izejot uz miera protestu no 9. līdz 12. augustam,  baltkrievi beidzot tika iepazīstināti ar tirānijas patieso seju un Lukašenko īsto personību.

“Lukašneko pozīcijas uz kādu laiku nostiprināja Putina alternatīvais scenārijs. Viņš tomēr pieņēma lēmumu atbalstīt savu protežē. Gan ne tāpēc, lai Lukašenko paliktu pie stūres, bet lai neizbēgama varas maiņa nenotiktu pēc demokrātisko spēku scenārija,” norāda Mackevičs, uzsverot, ka Putins nevēlas pieļaut varas maiņu Baltkrievijā dabiskā veidā.

Mackeviča redzējumā, glābjot Lukašenko, Putins no līdzīgiem scenārijiem it kā glābj pats sevi. Baltkrievijā notiekošais Putinam varētu būt kā sociālo eksperimentu lauks vai politiskā laboratorija. “Putins, kā mēs sakām Baltkrievijā, ir pieslēdzis Lukašenko pie mākslīgās elpināšanas aparāta. Viņš piedāvāja Lukašenko saudzējošo aiziešanas variantu ar drošības garantijām”, norāda Mackevičs.

“Vienīgais, ko Putins nebija aprēķinājis, – Baltkrievijas protesta inkluzivitātes pakāpe ir tāda, ka pat prokrieviski noskaņotie Baltkrievijas pilsoņi sākuši ļoti negatīvi izturēties pret Vladimira Putina personību”, secina Mackevičs.

Plašāk par notikumiem Baltkrievijā uzziniet pirmajā no Valērija Mackeviča sagatavotajiem video komentāriem.

Dalīties: