Aicinājums iestāties Latvijas interneta elfu vienībā, cīņai pret dezinformāciju un meliem Latvijas interneta vidē

27.03.2017

Iniciatīvu atbalsta Austrumeiropas politikas pētījumu centrs un Latvijas Transatlantiskā organizācija.

Laikā, kad interneta platformas kļūst par vadošo avotu, kur vēršamies, lai iegūtu aktuālo informāciju, tās arī kļuvušas par vidi, kurā izplatās apzināta dezinformācija un meli. Sekojot Lietuvas piemēram, bijušais APPC biedrs un agrākais diplomāts Ingmārs Bisenieks kopā ar domubiedriem ir aizsācis veidot Latvijas interneta elfu kustību un aicina atsaukties ikvienu, kuram ir vēlēšanās pretdarboties agresīvajai troļļu darbībai, kas izplata melus un apzinātu dezinformāciju Latvijas interneta medijos.

Par Oksfordas vārdnīcas  2016. gada vārdu ir atzīts termins “postpatiesība” (post-truth), šādi raksturojot tendences, kas pēdējo gadu laikā vērojamas publiskajās diskusijās. Termins “postpatiesība” apzīmē apstākļus, kad objektīviem faktiem ir mazāka ietekme uz sabiedrības viedokli nekā vēršanās pie emocijām un personīgajiem uzskatiem. Postpatiesība ir kļuvusi par vienu no mūsdienu moderno mediju negatīvajām iezīmēm, kas praktiski ik dienu ir sastopama arī Latvijas mediju vidē. Komentāru sadaļas populārākajos ziņu portālos tika veidotas, lai iedrošinātu brīvu viedokļapmaiņu un veicinātu sabiedrības iesaisti aktuālo notikumu apspiešanā. No platformas, kas stiprina vārda brīvību, komentāru sadaļas ir kļuvušas par vidi, kurā plaukst un zeļ naidīgi izteikumi, sazvērestības teorijas, “alternatīvie fakti”, bet kvalitatīva diskusija ir kļuvusi sekundāra.

Mediju, vārda un izteiksmes brīvība diemžēl ir kļuvusi par plaši izmantotu instrumentu arī valstu vadītai politiskai manipulācijai. Interneta “troļļu fermas” Maskavā, Sanktpēterburgā vai Maķedonijā ir daži no piemēriem, kā valstis vai citi politiski ieinteresētie spēlētāji veido organizētus manipulatīvus pasākumus ar mērķi izmainīt sabiedrības viedokli. Cīņa par “prātiem un sirdīm” ir kļuvusi arī par aktuālo militāro doktrīnu sastāvdaļu, piemēram, Krievijas militārajā doktrīnā indivīda prāts ir kļuvis par primāro karalauku, un uzvara tajā ļauj pieveikt pretinieku bez tradicionāla militāra iebrukuma.

2014. gada sākumā veiktā Krimas aneksija un tālāka karadarbība Ukrainas austrumos bija fenomens, kas ievērojami izmainīja drošības situāciju Eiropā. Tas atspoguļojas Latvijas un citu reģiona valstu lēmumos piešķirt papildus finansējumu aizsardzībai, NATO lēmumā stiprināt alianses aizsardzību ar dalībvalstu papildus spēku izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, un vairāku tūkstošu Latvijas iedzīvotāju lēmumā stāties Zemessardzes rindās, lai stiprinātu savas un valsts aizsardzības spējas.

Kamēr Latvijas aizsardzības spējas pieaug, interneta vidē joprojām brīvi darbojas citu valstu interneta troļļi, kuri turpina centienus iegūt varu pār Latvijas sabiedrības sirdīm un prātiem. Vairākās valstīs jau ir novērtētas interneta troļļu darbības negatīvās sekas un tiek īstenota pretdarbība šādām pārliecināšanas un maldināšanas kampaņām internetā. Lietuvā jau darbojas “interneta elfu” grupa, kas izgaismo un vēršas pret troļļošanu. Ir pienācis laiks arī Latvijā apvienoties tiem, kuri nav vienaldzīgi pret to, kas notiek Latvijas interneta vidē. Līdz ar to APPC un LATO pauž atbalstu un iedrošina iniciatīvu par Latvijas interneta elfu vienības veidošanu.

Visi, kuriem ir interese iesaistīties Latvijas interneta elfu vienībā, aicināti sazināties ar Ingmāru Bisenieku, rakstot uz e-pastu elfuvieniba@gmail.com vai piesakoties Facebook grupā “Elfu vienība”.

Interneta Elfu kustība kalpos kā platforma, kurā visi ieinteresētie varēs apmainīties ar viedokļiem un pieredzi cīņā ar interneta troļļiem, plānot un īstenot nepieciešamos pretpasākumus, kā arī gūt vērtīgas zināšanas par labākajiem piemēriem cīņai ar dezinformāciju internetā.

Dalīties: