Andis Kudors: Vašingtonas piezīmes. Krievijas “miera baloža” vizīte.

04.11.2014

Oktobra sākumā, kad Krievija turpināja īstenot agresiju pret Ukrainu, Maskavas “miera balodis” Igors Ivanovs Woodrow Wilson centrā (Vašingtonā) skaidroja, ka ir pienācis laiks lielajiem spēlētājiem sēsties pie galda un spriest, kā valdīt pār pasauli.

Uzrunājot ASV un citu valstu politikas pētniekus, I.Ivanovs norādīja, ka ne jau tikai Krievija pārkāpj starptautiskās normas, bet arī ASV, tāpēc nozīmīgākajiem straptautiskajiem aktoriem esot jāvienojas par jauniem spēles noteikumiem starptautiskajā politikā. Pēc Ivanova domām, Ukrainas notikumos esot vainīgas abas puses (Rietumi un Krievija), tāpēc sienu celšana neesot labs stils attiecībām starp valstīm 21.gadsimtā.

Pārfrāzējot Ivanovu var teikt, ka viņa galvenais vēstījums bija sekojošs: sankcijas pret Krieviju neko nedos; lielajām valstīm – reģionālajiem centriem ir jāvalda pār pasauli (Krievijai, protams, jābūt par vienu no šādiem varas centriem). Ivanovs neaizmirsa arī mūsu valsti, norādot, ka Latvijā esot 30% iedzīvotāju bez pilsonības… Ja droši melo valsts prezidents Putins, kāpēc lai to nedarītu arī viņa tautietis Ivanovs?

Igors Ivanovs nav vienkārši “bijušais”, viņš ir Krievijas Starptautisko attiecību padomes prezidents. Minētā institūcija tika izveidota 2010.gadā publiskās diplomātijas īstenošanai, par galveno mērķa auditoriju izvēloties ārvalstu zinātniekus, ekspertus un viedokļu līderus. Nebūs lieki atgādināt, ka publiskā diplomātija kalpo jebkuras valsts oficiālo ārpolitikas mērķu sasniegšanai, un Krievija šajā ziņā nav izņēmums.

Krievijas publiskās diplomātijas īstenotājs Ivanovs atgādināja padomju multfilmas varoni kaķi Leopoldu, kurš teica: “davaitje žitj družno!”(dzīvosim draudzīgi – krievu val.). Skumjākais šajā notikumā bija tas, ka pasākuma moderatore, bijusī CNN eksperte Džila Doertī (Jill Dougherty) noslēgumā jautāja, vai Ivanovs nejūtoties vientuļš ar savu viedokli Krievijā (ar to domājot viņa mēreno pozīciju un gatavību komunicēt ar Rietumiem…). Diemžēl, daļa ASV ekspertu nesaprot, kā Krievijas publiskās diplomātija darbojas, un ka Krievijas “miera baloži”, kuri cenšas leģitimizēt Krievijas agresiju, nav jāskata atrauti no Kremļa politikas. Labi gan, ka ne visi Vašingtonā joprojām skatās uz Maskavu caur rozā brillēm. Krievijas agresija pret Ukrainu daudziem ir palīdzējusi saprast, kas ir mūsdienu Krievija.

Dalīties: