Ekspertu diskusijā aicina rūpēties par informācijas telpas aizsardzību

07.11.2012

„Ir jāņem vērā, ka mūsdienu informācijas tehnoloģijas paver plašas iespējas, kas, mērķtiecīgi vadītas, var tiešā veidā ietekmēt sabiedrības apziņu un vērtību sistēmu,” norāda Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, uzsverot nepieciešamību ekspertiem, žurnālistiem un akadēmiķiem kopīgi apzināt informācijas telpas aktuālos izaicinājumus un meklēt risinājumus tās aizsargāšanai. Tādēļ 7.novembrī notika Aizsardzības ministrijas un Nacionālās aizsardzības akadēmijas organizēta diskusija “Baltijas valstu informācijas telpas – kopīgais un atšķirīgais, izaicinājumi un iespējas”. Kā viens no pieaicinātajiem ekspertiem pasākumā uzstājās arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Rinalds Gulbis.

Savas uzstāšanās laikā R.Gulbis uzsvēra mītu ietekmes nozīmi, atsaucoties uz savu un cita APPC pētnieka Māra Cepurīša nesen veikto pētījumu „Ārpolitikas mīti Latvijā: Eiropas Savienība un Krievija”, kā arī informācijas karu speciālista, ukraiņu profesora Georgija Počepcova darbiem. Gulbis norādīja, ka mīts ir rezultāts informācijas karam, kur notiek cīņa par cilvēku sirdīm un prātiem. „Mums blakus ir liela, autoritāri kontrolēta informācijas telpa, nevis demokrātiska un liberāli orientēta. Mēs labprātīgi ielaižam savā telpā informāciju no kaimiņvalsts, kur to mērķtiecīgi sagatavo, lai radītu savu ietekmi”, norādīja pētnieks. Viņš arī aicināja saprast un izvēlēties, kuram t.s. draugu klubiņam vēlamies piederēt – ES valstu vai Krievijas, atgādinot, ka, ja reiz esam ES dalībvalsts un asociējam sevi ar Rietumeiropas kultūrtelpu, tad šīs ir vērtības, kas mums jāpieņem. Bet to, ka daļa Latvijas iedzīvotāju sevi neuzskata par eiropiešiem, Gulbis daļēji skaidro tieši ar spēcīgo mediju ietekmi. Latvijas mediji nereti pārāk daudz pievēršas informācijai par Krieviju, ziņas par Eiropas valstīm atstājot otrajā plānā.

Diskusijā piedalījās arī žurnālists un organizācijas “Krievu kopiena Latvijā” valdes loceklis Igors Vatoļins, 11.Saeimas deputāte Ināra Mūrniece, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants un Informācijas tehnoloģijas drošības incidentu novēršanas institūcijas pārstāvis Gints Mālkalnietis, kā arī eksperti no Lietuvas un Igaunijas.

Deputāte Mūrniece uzsvēra, ka mediji ir nacionālās drošības jautājums. Valstis savā starpā spēkojas par ietekmi un šajā cīņā izmanto arī informatīvo vidi, tāpēc jādomā, kā nosargāt savu informatīvo telpu. Ja daļa iedzīvotāju dzīvo citas valsts informatīvajā telpā, ar citas valsts vērtībām un, ja tur notikumi tiek atspoguļoti no nedemokrātiskas valsts skatu punkta, mūsu cilvēki ar laiku var pieņemt šīs vērtības un sākt domāt līdzīgi. Mūsu mediju telpa ir maza un viegli ievainojama. Tā viegli pakļaujas lielāku mediju telpu iespaidam, brīdināja Mūrniece.

Dimants kā būtisku problēmu izcēla faktu, ka cilvēki Latvijā nepietiekoši iecienījuši sabiedrisko TV. Citās valstīs tā esot daudz populārāka. Tātad valstij jāizdara secinājumi un jāveido vienots, spēcīgs medijs ar konkurētspējīgu saturu, lai tādējādi iedzīvotāji saņemtu Latvijā tapušu, kvalitatīvu informāciju, uzsvēra NEPLP priekšsēdētājs.

Dalīties: