Krievija ar ASV noslēgusi sarunas par dalību PTO

10.10.2010

Krievija un ASV sarunās atrisinājuši visus jautājumus, kas kavēja Krievijas dalību Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Pēdējos sarunu raundos atrisināti jautājumi par valsts subsīdijām ražošanai un lauksaimniecībai, kā arī intelektuālā īpašuma aizsardzībai. Pēc risinājuma panākšanas, kas prasīja 17. gadus, tiek minēts, ka Krievija varētu kļūt par PTO dalībvalsti pēc 10 mēnešiem. Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins uzskata, ka ASV atbalsts palīdzēs ES – Krievijas sarunās par dalību PTO. Kā nākamais svarīgais solis virzībā uz dalību PTO esot nepieciešamība savietot PTO ar Muitas savienību.
Aptaujātie eksperti ir piesardzīgāki savās prognozēs par Krievijas iestāšanos PTO, minot, ka faktiski panāktā vienošanās ar ASV atgriežot Krieviju 2006. gada situācijā, kad jau bija panākta līdzīga vienošanās starp abām valstīm.

4. oktobris, Vedomosti.ru
http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/246898/ssha_dali_propusk

New York Times raksta, ka Krievija ir tiekusies iestāties PTO jau gandrīz neilgu laiku pēc PSRS sagruvuma un Krievija pašlaik ir lielākā pasaules ekonomika ārpus PTO. Lai gan panāktā vienošanās ar ASV nenodrošina Krievijai dalību PTO, bez šīs vienošanās tā vispār būtu neiespējama. ASV viedokļa maiņa PTO jautājumā tiek skaidrota ar kopējo ASV politikas maiņu pret Krieviju, jeb „attiecību pārlādes”. ASV lēmums tiek saistīts arī ar lēmumu nepiegādāt Irānai zenītraķešu kompleksus, pret ko ilgstoši iestājās ASV. Tā kā ASV atbalsts automātiski nenodrošina Krievija iestāšanos organizācijā, Krievijai būs jāvelta lielāka uzmanība mazākiem tirdzniecības partneriem, piemēram, Gruzijai, kura ir organizācijas dalībvalsts un kurai ir veto tiesības.

http://www.nytimes.com/2010/10/02/business/global/02trade.html?_r=1&scp=1&sq=russia%20wto&st=cse

ASV un Krievijas vienošanās par Krievijas gatavību dalībai PTO ir redzams Baraka Obamas „pārlādes” politikas sasniegums, kas Krievijai atceļ vienu no šķēršļiem dalībai PTO. ASV lēmums gan ir tieši saistāms ar Krievijas lēmumu nepiegādāt Irānai zenītraķešu kompleksus, jeb tas ir diplomātiskās tirgošanās rezultāts. Krievijas ierēdņu paziņojums par valsts iestāšanos PTO pēc 10 mēnešiem, ņemot vērā lēno progresu sarunās ar Eiropas Savienību, gan ir pārāk optimistisks, jo tieši ES ir ieinteresēta lai pirms Krievijas uzņemšanas organizācijā, valsts sakārtotu tās normatīvos aktus nodrošinot reāli funkcionējošu brīvā tirgus ekonomiku, kas ietver, arī izmaiņas valsts uzņēmumu darbībā. Tāpat Krievijai ir jārod risinājums attiecībās ar citām PTO dalībvalstīm, katrai no kurām ir iespēja liegt Krievijai kļūt par organizācijas dalībvalsti.

Dalīties: