Gruzija ieviesīs bezvīzu režīmu ar piecām Krievijas dienvidu republikām

17.10.2010

Pirmdien, 11. oktobrī Gruzijas ārlietu ministrs informēja par pieņemto lēmumu piecu Krievijas dienvidu republiku – Čečenijas, Ingušetijas, Dienvidosetijas, Kabardino-Balkārijas, Adigejas (Чечня, Ингушетия, Северная Осетия (Алания), Кабардино-Балкария, Адыгея) iedzīvotājiem atcelt vīzu režīmu ar Gruziju. Šāda iniciatīva Gruzijas valdībā ir radusies reaģējot uz problēmām ar kurām saskaras augstākminēto reģionu iedzīvotāji. Viņiem, lai dotos uz Gruziju, vispirms ir nepieciešams Maskavā saņemt vīzu, kas ir „tehniska barjera”. Gruzijas mērķis esot likvidēt tehniskos šķēršļus un atjaunot tradicionālās attiecības, kas saista Gruziju un šo republiku iedzīvotājus.

11. oktobris, Ghn.ge
http://www.rus.ghn.ge/news-9537.html

Krievijas Ārlietu ministrija Gruzija lēmumu par vīzu atcelšanu piecām Krievijas Republikām uzskata par kārtējo provokāciju no Gruzijas puses, minot, ka Gruzijas mērķis ir mēģināt atšķelt Kaukāza republikas no Krievijas. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Gruzijas lēmumu nosaucis par “kārtējo propagandas soli”, jo “šādas lietas, divpusējo attiecību, kas noslēgtas starp civilizētiem partneriem, ir pieņemts apspriest partneru starpā”. Nacionālās pretterorisma komisijas loceklis, Federācijas padomes pirmais vice-spīkeris Aleksandrs Toršins jau paziņojis, ka vīzu nepieciešamības atcelšana lai dotos uz Gruziju, atver ceļu teroristiem un tās mērķis ir lai aplīdzētu Kaukāza kaujiniekiem koordinēt savas darbības ar Gruzijā esošajiem biedriem un Gruzijas valsts institūcijām.

http://newsru.com/arch/russia/12oct2010/umisel.html
http://vlasti.net/news/106055

Gruzijas lēmums atcelt vīzu nepieciešamību piecām Kaukāzu republikām ir skaidrojams gan ar Gruzijas pausto pozīciju par tehnisko šķēršu likvidēšanu lai varētu doties uz Gruziju, gan daļēji arī Krievijas pārmetumiem, ka ar šo soli Gruzija vēlas attālināt Kaukāza republikas no Krievijas varas centra. Jāņem gan vērā, ka tikai vīzu režīma atcelšana automātiski nenozīmēs, šo republiku atšķelšanos. Tajā pat laikā ar šo lēmumu minēto republiku iedzīvotājiem atveras nosacīts “logs uz Rietumiem” un turpmāk viņi izvēlēsies labāk doties uz Tibilisi nevis uz Maskavu, kur valdošā etniskā saspīlējuma dēļ, Kaukāza reģiona pārstāvji ne vienmēr var justies droši.
Krievijas pārmetumi par Gruzijas vienpusējo soli atceļot vīzu nepieciešamību arī nav īsti pamatoti, īpaši jau ņemot vērā Krievijas pieņemto lēmumu atcelt vīzu režīmu Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem.

Dalīties: