D. Medvedevs iestājas par cietumsodiem korumpētiem ierēdņiem

31.10.2010

29. oktobrī sanāksmē par Prezidenta rīkojumu izpildes kontroli Krievijas Prezidents Dmitrijs Medvedevs pauda sašutumu par naudas apjomiem, kas tiek nozagti valsts iepirkuma procedūrās. Saskaņā ar Kremļa Kontroles pārvaldes datiem, pēc pašām konservatīvākajām aplēsēm, kopējo zaudējumu apjoms, ko rada nelikumības valsts iepirkuma procedūrās, pārsniedz 1 triljonu Krievijas rubļu. Pašlaik daudzos valsts pasūtījumu līgumos jau esot ietvertas summas, kas paredzētas ierēdņiem par kompānijām labvēlīga lēmuma pieņemšanu.
Pēc Prezidenta domām Krievijā ir nepieciešams izveidot vienotu valsts iepirkumu procedūru, kā arī ieviest reālus un smagus cietumsodus par korupciju aizturētajām valsts amatpersonām.

29. oktobris, Novaja Poļitika
http://novopol.ru/-medvedev-za-vorovstvo-iz-kaznyi-chinovnikov-nujno-saj-text91896.html

Korupcijas ir nopietna problēma Krievijas valsts pārvaldē, bet, kā parāda Levadas Centra veiktās sabiedriskās domas aptaujas, iedzīvotājus nepārliecina valsts apņemšanas cīnīties pret šo negatīvo procesu. Saskaņā ar Levadas Centra šī gada jūlijā veikto sabiedriskās domas pētījumu 60% aptaujāto uzskata, ka pēdējo desmit gadu laikā korupcijas apjomi Krievijā ir pieauguši (10% uzskata, ka tie ir samazinājušies, bet 23%, ka palikuši nemainīgi). No valsts puses, saskaņā ar 72% iedzīvotāju viedokli, reālas darbības korupcijas novēršanai notiek tikai organizēto pretkorupcijas paraugkampaņu ietvaros vai arī, kad notiek cīņa par posteņiem(16% iedzīvotāji atbalsta viedokli, ka aktīvāka cīņa pret korupciju notiek, reaģējot uz noteiktiem korupcijas gadījumiem).

http://www.levada.ru/press/2010072002.html

Korupcija ir un paliek viena no Krievijas lielākajām problēmām valsts pārvaldes sektorā. Zaudējumi, kas rodas negodīgos valsts iepirkumos, ir ievērojami, tajā pat laikā tā ir tikai daļa no visiem zaudējumiem ko valsts sektoram rada korupcija. Cīņa pret korupciju, tāpat kā valsts modernizācija, ir kļuvusi par vienu no D. Medvedeva prezidentūras saukļiem, lai gan kopš prezidentūras sākuma nav iespējams novērot uzlabojumus, ko šī cīņa būtu nesusi. Krievijas sabiedrības viedoklis arī labi norāda uz skatījumu, ka cīņa pret korupciju ir vairāk publiskā kampaņa un mazāk reāla rīcība korupcijas mazināšanai.

Dalīties: