APPC uzsāk monitoringu par Eiropas Savienības Austrumu partnerības jautājumiem

01.10.2013

Tuvojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015. gadā, lai informētu un rosinātu diskusiju par ES Austrumu partnerības jautājumiem, sākot ar šī gada oktobri, Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC) uzsāk regulāru Austrumu partnerības jautājumu monitoringu.

APPC sekos Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Moldovas, Ukrainas politikas aktualitātēm un progresam sarunās par asociācijas līguma noslēgšanu ar ES. Tiks piedāvāti APPC pētnieku analītiski raksti par aktuālāko tematiku Austrumu partnerības jautājumos, iekļaujot tajos APPC sadarbības partneru, Austrumu partnerības valstu domnīcu pētnieku komentārus. Būs arī tematiski aktuālākās ārvalstu mediju publikācijas.

Tā kā Austrumu partnerība ir viens no prioritārajiem jautājumiem ES ārpolitikā un Latvija 2015. gada sākumā uzņemies ES prezidējošās valsts pienākumus, APPC vēlas informēt plašāku sabiedrību, kā arī veicināt diskusiju par Eiropas Kaimiņu politikas jautājumiem. Monitoringā apkopotās informācijas auditorija būs ārpolitikas veidotāji un īstenotāji, augstskolu mācībspēki, studenti, žurnālisti un citi interesenti. Monitorings regulāri tiks publicēts APPC interneta lapā, kā arī izsūtīts dažādām NVO u.c. organizācijām.

Ievadot monitoringu, pirmais raksts par aktualitātēm Austrumu partnerības mērķa valstīs, ir APPC izpilddirektora šodienas publikācija „Jauna elpa Eiropas Savienības Austrumu partnerībā” portālā www.ir.lv. Arī turpmāk monitoringa ietvaros tapušie raksti tiks publicēti dažādos Latvijas medijos, kā arī APPC interneta lapā www.appc.lv.

Uzziņai par ES Austrumu partnerību:

Austrumu partnerība ir ES programma, kuras mērķis ir ciešāki sakari ar sešām valstīm Austrumeiropā un Dienvidkaukāzā. Programmas mērķa valstis ir Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina.

Šīs sešas valstis no ES saņem lielāku finanšu palīdzību, lai varētu īstenot savas politiskās un ekonomiskās reformas. To sekmīgas īstenošanas gadījumā varētu tikt noslēgti vispārēji asociācijas līgumi ar ES, tostarp brīvās tirdzniecības līgumi un saistības energoapgādes drošības jomā.

Austrumu partnerība tās mērķa valstīm ļauj cerēt uz brīvās tirdzniecības līgumiem, finansiālu atbalstu, palīdzību energoapgādes drošības nodrošināšanā un bezvīzu ceļošanu. ES tā varētu nozīmēt lielāku stabilitāti un drošību pie austrumu robežas.

Dalīties: