APPC prezentēs grāmatu par Baltkrievijas ārpolitiku

24.05.2017

31. maijā plkst. 12.00 -14.00 viesnīcā Radisson Blu Rīdzene notiks Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izdotās grāmatas „Belarusian Foreign Policy: 360°” prezentācija.

Kā ir mainījušās Baltkrievijas un Krievijas divpusējās attiecības pēc Krimas aneksijas un cik nopietna ir Aleksandra Lukašenko veltītā kritika Krievijai? Vai Minska ir gatava mainīt savas ārpolitiskās nostājas pamatvirzienus? Kā vērtējama Minskas un Kijevas attiecību uzlabošanās pēc Krimas aneksijas? Kādi ir ticamākie notikumu scenāriji militāro mācību Zapad 2017 laikā un pēc tam? Šos un citus jautājumus ir aplūkojuši jaunizdotās grāmatas autori – pētnieki no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas.

Jauno grāmatu prezentēs tās redaktors, APPC izpilddirektors Andis Kudors un grāmatas autori – Dr.sc.pol. Nora Vanaga, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas drošības un stratēģiskās izpētes vecākā pētniece; Andrejs Jeļisejevs, sociālais pētnieks un žurnālists, līdz-dibinātājs un pētnieks EAST (Eurasian States in Transitions Research Center); Aļona Artsiomenka, lektore BSU un EHU universitātēs, strādā Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūtā, kā arī Baltkrievijas portāla TUT.BY politiskais redaktors Artsioms Šraibmans. Pasākumu vadīs APPC pētnieks un viens no grāmatas autoriem – Māris Cepurītis.

Grāmatā iekļauto rakstu mērķis ir bijis, izpētīt Baltkrievijas ārpolitikas dinamiku un to ietekmējošos faktorus laika posmā pēc Krimas aneksijas.

Lai gan pēc Krimas aneksijas Aleksandrs Lukašenko ir īstenojis “maigo baltkrievizāciju” un izteicies visai asi par Krievijas energoresursu cenu veidošanas politiku, Rietumos nevajadzētu lolot liekas ilūzijas par reālajām Minskas ārpolitikas manevru iespējām. Baltkrievijas prezidenta manevrēšanai ir Maskavas noteiktas stratēģiskās robežas, kuru pārkāpšana var izraisīt agresīvu Krievijas reakciju pret Minsku. Arī nereformētā Baltkrievijas ekonomika joprojām ir lielā mērā atkarīga no Krievijas labvēlības, kas izpaužas kā speciālu cenu noteikšana energoresursu piegādei.  Tā pašreizējo situāciju Baltkrievijas ārpolitikā raksturo grāmatas redaktors Andis Kudors.

Krievijas militārās sfēras eksperts Aleksandrs Golts savā rakstā norāda, ka “[..] Maskavas ekspansionisms un revanšisms izaicina Baltkrievijas suverenitāti, kā arī Lukašenko tiesības pašam lemt par savu valsti. Var pieņemt, ka Maskavai nākotnē būs arvien grūtāk ar Baltkrievijai sniegtajiem ekonomiskajiem labumiem panākt Minskas līdzdalību militārās sadarbības aktivitātēs. Savukārt, Baltkrievija meklēs, kā no šādām aktivitātēm izvairīties.”

Pasākuma darba valoda būs angļu. Prezentācijas noslēgumā būs iespējams uzdot jautājumus grāmatas autoriem.

Grāmata tapusi ar Fridriha Eberta fonda finansiālu atbalstu.

Pasākuma programma apskatāma šeit.

 

Dalīties: