APPC pārstāve piedalās Gruzijas vēlēšanu novērošanas misijā

03.06.2010

No 28. maija līdz 2. jūnijam APPC informācijas koordinatore Ieva Dzelme-Romanovska piedalījās vēlēšanu novērošanā Gruzijā. Misiju organizēja Eastern Europe Studies Centre (Lietuva). Vēlēšanu novērošana notika Gruzijas pilsētā Zugdidi pie Abhāzijas robežas. Kopumā APPC pārstāve pabija piecos vēlēšanu iecirkņos un konstatēja, ka balsošanas process visur norit korekti. Lietuviešu kolēģi, kas Gruzijas vēlēšanas novērojuši jau daudzkārt, atzina, ka katru reizi vērojami būtiski uzlabojumi.

Gruzijā pavadītajā laikā bija iespēja satikt vietējos iedzīvotājus un pārspriest šī brīža situāciju Gruzijā. Zugdidi iedzīvotāji balsis vēlēšanās galvenokārt atdeva par prezidenta Mihaila Saakašvili partijas pārstāvjiem savā pašvaldībā, tādējādi atkārtoti piešķirot tiem pilsētas pārraudzību. Iztukšojot velēšanu uzrnu 1. vēlēšanu iecirknī, atklājās, ka vienā no balsošanas aploksnēm līdztekus biļeteniem ievietots arī pašsacerēts dzejolis par prezidentu. Tā saturs bija slavinošs, Saakašvilli pielīdzinot enģelim un piedēvējot prezidentam visas labākās īpašības. Arī privātā komunikācijā atklājās kaismīgs atbalsts prezidentam. Zugdidi cilvēki viņu raksturoja kā zinošu un prasmīgu valsts galvu, kas palīdzējis Gruzijai apkarot korupciju un noziedzību, kā arī izglābis iedzīvotājus no ūdens un elektrības trūkuma. Savukārt, galvaspilsētā Tbilisi atbalsts valsts vadītājam nav tik liels. Tur cilvēki pauž vilšanos esošajai varai. Galvenās sūdzības skar bezdarbu valstī, Krievijas eksporta tirgus pazaudēšanu un tūristu skaita krasu samazināšanos nesenā kara kontekstā. Tomēr atbalstu opozīcijas līderiem Nino Burdžanadzei un Zurabam Noghaideli sabiedrībā nepauž pat ar Saakašvili neapmierinātā iedzīvotāju daļa. Opozicionāri atklāti uzsver savu saistību ar Krieviju un sola nogludināt Gruzijas attiecības ar kaimiņvalsti, pretējā gadījumā draudot ar  jauniem Gruzijas – Krievijas  konfliktiem.

Visā Gruzijas sabiedrībā novērojams liels sarūgtinājums par situāciju Abhāzijā. Cilvēki stāsta, ka konflikts bijis nepamatots un vaino Krieviju faktu falsifikācijā. Ikdienā gruzīni un abhāzi sadzīvojuši labi un tā tas būtu turpinājies, ja ne Krievijas agresīvā iejaukšanās.

Vizītes laikā, pēc atgriešanās no misijas Zugdidi galvaspilsētā Tbilisi Dzelme-Romanovska pārsprieda Krievijas ietekmes mehānismus uz Gruziju un Latviju ar Lietuvas vēstnieku Gruzijā Jonas Paslauskas, Gruzijas Reģionālo lietu un infrastruktūras attīstības ministrijas departamenta vadītāju Davidu Čičinadzi, Gruzijas parlamenta deputātu Sergo Kitiašvili, kā arī tikās ar APPC sadarbības partneriem – International Centre for Geopolitical Studies (Gruzija) vadītāju Tengizu Phaladzi un analītiķi Nato Bačiašvili, lai pārrunātu aktualitātes un plānus pētniecības jomā.

Dalīties: