APPC izpilddirektors atgriezies no ASV – Centrāleiropas Stratēģijas foruma

04.11.2010

bilde_varsava27.-29. oktobrī APPC izpilddirektors Andis Kudors piedalījās ASV – Centrāleiropas Stratēģijas forumā, kur tikās vairāk nekā piecdesmit politologu, diplomātu un politiķu no ASV, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm.

Pasākuma iniciatori un rīkotāji – Center for Eropean Policy Analaysis (CEPA) eksperti ar pasākumu cikla palīdzību vēlas vērst ASV politiskās elites uzmanību uz Centrāleiropas valstu drošības un ekonomikas jautājumiem. Ikgadējo ASV un Eiropā rīkoto pasākumu sērijas mērķis ir stiprināt transatlantiskās attiecības starp ASV un Centrāleiropas valstīm.

Galvenās tēmas, kas tika aizskartas prezentācijās un neformālajās sarunās, bija ASV loma Centrāleiropas drošības un ekonomikas jomās. Lielākā daļa referentu uzsvēra nepieciešamību dažādi veicināt ASV politisko, militāro un ekonomisko klātbūtni Eiropā. Tika izteiktas bažas par Krievijas dažkārt destruktīvo lomu Austrumeiropā. The Economist analītiķis – Edvards Lukas (Edward Lucas), uzstājoties forumā, norādīja, ka NATO loma Eiropā diemžēl samazinās. Gandrīz vienīgās NATO dalībvalstis, kas izjūt reālus draudus no Krievijas, ir Baltijas valstis un Polija. Lukas norādīja, ka drošības jautājumu risināšanā Baltijas valstīm vairāk jāsadarbojas ar Ziemeļvalstīm.

Bijušais Polijas vēstnieks Janužs Reiters (Janusz Reiter) minēja Latviju kā labu piemēru visai Eiropai ekonomiskās krīzes problēmu risināšanā. J.Reiters slavēja V.Dombrovski par uzvaru vēlēšanās, kas tika izcīnīta, neskatoties uz iepriekš veiktajiem drastiskajiem krīzes pārvarēšanas pasākumiem.

Diskusijā izskanēja viedoklis, ka Krievija attiecībās ar Rietumeiropu un ASV runā atklātā, draudzīgā manierē, toties attiecībās ar Centrāleiropas valstīm piekopj zero sum game – t.i. nevēlas meklēt kompromisus, bet gūt maksimālo iespējamo labumu. Tika norādīts, ka valstis, kuras seko Eiropas tradicionālajai win-win sarunu stratēģijai, pieļaujot abpusēji izdevīgu kompromisu, zaudē attiecībās ar Krieviju, kura vadās pēc citiem sarunu vešanas principiem.

Foruma organizatori un dalībnieki bija apmierināti ar pasākuma norisi un diskusiju kvalitāti, kā arī izteica vēlmi turpināt viedokļu apmaiņu jau nākamajā pasākumā Vašingtonā 2011. gada pavasarī.

Dalīties: