APPC atmasko Krievijas dezinformācijas tematiku un metodes Latvijā

25.10.2019

Apritējuši divi ar pusi gadi, kopš portālā Delfi.lv tiek publicēta Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) veidotā rakstu sērija “Maldināšana – Latvijas gadījums”. No 2017. gada vasaras raksti portālā ir lasāmi ik mēnesi, tie kļuvuši lasītāju iecienīti un drīzumā būs pieejama jau 30. publikācija. Šī projekta mērķis ir atklāt maldināšanas piemērus interneta portālu saturā, tos atspēkot un izskaidrot maldināšanas metodes, tādējādi sabiedrībā veicinot kritiskās domāšanas attīstību un medijpratību.

APPC pētnieki ir pārliecināti, ka par pašu maldināšanas faktu un metodēm ir jārunā, jo daļa Latvijas sabiedrības tomēr tic visabsurdākajiem paziņojumiem un sazvērestības teorijām. No tā izriet šīs rakstu sērijas otrs mērķis – izmantojot savu ilgstoši uzkrāto ekspertīzi par Krievijas propagandas iedarbību un īstenošanas metodēm, APPC vēlas atgādināt Latvijas ekspertiem, politiķiem un amatpersonām, ka ar melu palīdzību joprojām notiek mērķtiecīga Latvijas sabiedrības šķelšana, demokrātijas vājināšana un drošības mazināšana.

Katrā no rakstiem tiek aplūkoti tipiski piemēri, kas raksturo pašreizējā perioda populārākos vēstījumus un tēmas par Latviju, kā arī demonstrē spilgtākās Krievijas dezinformācijas metodes. Piemēru meklējumos tiek caurlūkoti gan Krievijas t.s. mediji, gan to filiāles Latvijā, gan arī vietējie krievvalodīgie mediji. Kā galvenie dezinformācijas izplatītāji iezīmējušies Krievijas ziņu aģentūra Ria Novosti, interneta portāli RuBaltic, Sputnik, Baltnews un Vesti.

Dezinformatoru biežāk izceltās tematikas ir vēstures un izglītības jautājumi, kas šogad atkal īpaši aktualizēti. Aizvien saglabājas arī jautājumi, kas saistīti ar krievu valodas statusu un anti NATO vēstījumi. Visu caurvij nerimstoši apvainojumi rusofobijā.

Pēc 2014. gada, kad starptautiskā sabiedrība saprata, ka Krimas aneksija tika īstenota ar hibrīdkara metodēm, kur dezinformācija ir viens no būtiskiem elementiem, līdzīgi propagandas apkarošanas projekti pēdējos gados noris arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Ukrainā un Čehijā.

Jaunākais raksts sērijā “Maldināšana – Latvijas gadījums” skatāms šeit.

Dalīties: