APPC aicina piedalīties tiešsaistes diskusijā par sazvērestības teoriju popularitāti un demokrātijas procesu uztveri Baltijas valstīs

17.09.2020

24. septembrī plkst. 15.00 – 16.30 tiešsaistē notiks diskusija par Starptautiskās domnīcas GLOBSEC veiktajā pētījumā “Voices of Central and Eastern Europe: Perceptions of democracy & governance in 10 EU countries“ iegūtajiem datiem un secinājumiem. Pētījums sniedz ieskatu par iedzīvotāju apmierinātību ar demokrātiju un valsts pārvaldi 10 Centrālās un Austrumeiropas valstīs, tostarp Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Daži no pētījuma secinājumiem, kas izriet no Latvijas iedzīvotāju aptaujas, liecina, – 43% šķiet, ka par pasaulē notiekošo lemj nevis ievēlēti līderi bet slepenas grupas, kuru mērķis ir izveidot totalitāru pasaules kārtību, savukārt 21% uzskata, ka ASV sarīkoja Latvijas virzību uz neatkarību 1990. gadā un šo darbību mērķis bija nostiprināt pārspēku reģionā, savukārt 63% domā, ka ES un Brisele nosaka, kas Latvijai darāms, un Latvijai nav iespēju to ietekmēt.

Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC) pētījuma tapšanā piedalījies, sniedzot plašāku kontekstu un datu interpretāciju, analizējot sazvērestības teoriju lomu saistībā ar sabiedrības uzskatu veidošanos par demokrātiju un valsts pārvaldību Latvijā.

Ar pētījuma rezultātiem un tā spilgtākajiem secinājumiem Baltijas valstīs iepazīstinās:

Beāte Livdanska, Austrumeioropas politika spētījumu centrs (Latvija)
Jurgis Vedrickas, Eastern Europe Studies Centre (Lietuva)
Dmitri Teperik, International Centre of Defence and Security (Igaunija)

Diskusiju moderēs: Dominika Hajdu, GLOBSEC Policy Institute.

Visi interesenti laipni aicināti pievienoties diskusijai par pētījumu, kas tiešsaistē notiks ZOOM platformā.

Ar pētījumu iespējams iepazīties šeit.

Reģistrēšanās tiešsaistes diskusijai šeit.

Dalīties: