Andis Kudors: Vašingtonas piezīmes Nr.2. Krievijas rupora “alternatīvais viedoklis” ASV

01.12.2014

Pirms vairākām dienām piespiedu sevi (zinātnes vārdā) paskatīties Krievijas TV kanālu Russia Today (RT). “Labumus” ilgi nevajadzēja gaidīt… Tomēr, pirms apskatām vienu konkrētu RT darbības stila piemēru, kas skar arī Latviju,  nedaudz palūkosimies uz kopējo kontekstu.

Krievijas kanāls Russia Today, kam tuvākajos gados paredzēts krietni palielināt finansējumu, lēnām kļūst arvien atpazīstamāks ASV. Vašingtonas ielas rotā plakāti ar bijušā ASV prezidenta Džordža Buša un bijušā ASV Valsts sekretāra Kolina Pauela ģīmetnēm, kuras papildinātas ar tekstu “Redziet, kas notiek, ja nav alternatīva viedokļa”. Alternatīvais viedoklis ASV tomēr jau pastāvēja arī līdz “miermīlīgā, demokrātiskā un plaukstošā” Krievija ar Russia Today palīdzību gādīgi uzņēmās amerikāņu izglītošanu.

Baltā nama saimnieku un Kapitolija iemītnieku darbu ir par ko kritizēt un tas arī tiek pamatīgi vētīts un kritizēts dažāda kalibra vietējos TV kanālos. Ikdienā ir iespējams skatīties televīzijā dažādu varas atzaru un līmeņu sapulces tiešraidē un ierakstos. Nerunājot jau par lielo TV kanālu ziņu raidījumiem un vakara humora šoviem, kuros politiķi “dabū trūkties”. Nevaru iedonāties, ka mūsdienu Krievijā žurnālistiem būtu tik laba iespēja TV kameru klātbūtnē regulāri un brīvi iztaujāt V. Putina administrācijas vadītāju vai preses pārstāvi par Kremļa politikas niansēm (inscenētās Putina preses conferences neskaitās!).  Vašingtonā šāda regulāra iztaujāšana notiek, varas vīri un sievas šeit ir žurnālistiem daudz pieejamākas, politika caurspīdīgāka. Baltā nama runas vīrs Džošs Ernests (Josh Earnest) un Valsts departamenta preses pārstāve Dženifera Psaki (Jennifer Psaki) šādās jautājumu krustugunīs iet caur uguni un ūdeni. Problēmas tiek izgaismotas, tāpēc arī ASV prezidentu reitingi vēsturē reti sasniedz Putina rekordus.

Kā tad RT palīdz amerikāņiem (un citām tautām) iegūt alternatīvu viedokli?

21. novembrī ANO notika balsojums par Krievijas sagatavoto rezolūciju, kurā tika pausts nosodījums fašisma un neonacisma atdzimšanai vairākās valstīs. Televīzijas kanāls Russia Today veltīja nozīmīgu laiku šī notikuma apspriešanai. RT programmu vadītājs Pīters Lavelle (Peter J. Lavelle) iztaujāja trīs ekspertus (viens no viņiem bija Dmitrijs Babičs no Krievijas), kuri vienā balsī šausminājās par to, ka neo-nacisma atdzimšanu nosodošā rezolūcija nav tikusi atbalstīta no Rietumvalstu puses. Rezolūcijā, kuru Krievija virzīja ANO Ģenerālās asamblejas Trešajā komitejā (nodarbojas ar cilvēktiesībām), valstis tika aicinātas apkarot “nacisma glorifikāciju un citas darbības, kas veicina mūsdienu rasismu, rasu diskrimināciju, ksenofobiju un ar to saistīto neiecietību”.  115 valstis nobalsoja “par”, Ukraina, ASV un Kanāda – “pret”, bet 55 valstis atturējās (balsošanas rezultāti apskatāmi šeit). Kopā ar citām ES valstīm atturējās arī Latvija, kas Russia Today raidījuma laikā tika pasniegta kā valsts, kurā ir atdzimis nacisms. Krievijas eksperts D. Babičs, kuram, protams, vārds tika dots pirmajam, skaidroja, ka neesot jābrīnās, ka neo-nacistu pārvaldītā Ukraina un Latvija, kurā arī esot atdzimis neo-nacisms, neatbalsta šādu rezolūciju, bet pārsteigums esot Kanāda… Fakts, ka Eiropas Savienības (un citas) valstis atturējās balsojumā, ņemot vērā Krievijas vēlmi diksreditēt Ukrainu un leģitimizēt agresiju pret to, raidījumā netika pieminēts. Pītera Lavelles vadītā raidījumā,  kura apakšvirsaksts bija “Whitewashing fascism”, visi trīs aptaujātie eksperti dziedāja vienā balsī. Lavelle saķēra galvu un smējās brīdī, kad tika stāstīts, ka ir valstis (piemēram Ukraina), kas mēģina pielīdzināt nacismu staļinismam… Vārdu sakot – “labs” alternatīvais viedoklis amerikāņu auditorijai. Atcerēsimies, ka RT nav privātā bodīte, bet oficiālās Krievijas rupors, kurš cita starpā turpina mēģināt graut Latvijas starptautisko reputāciju.

Saka, ka ļaunais slēpjoties sīkumos. Daļa Russia Today programmu tiek veidotas speciāli ASV auditorijai un saucas RT America. Ja pieminētu pilnu TV kanāla nosaukumu “Russia Today America” izklausītos diezgan neveikli, jo kas tas īsti ir – Krievijas vai ASV kanāls? Saīsinājums “RT” savukārt skan neitrāli, nejaušs skatītājs var pat nezināt, no kurienes kājas aug. Ja vēl vakarā RT kanālā ierauga agrāko CNN zvaigzni Leriju Kingu (Larry King), tad var likties, ka tas ir vietējais ASV medijs, kurš sniedz tik nepieciešamo alternatīvo skatu uz notikumiem. Varam konstatēt, ka vismaz ar “eidžismu” (diskriminācija pēc vecuma) RT neslimo, jo senioram Kingam ir ļauts paša vadītā raidījumā RT aizsmakušā balsī patiekt: “es mīlu Maskavu”. L. Kings šos vārdus strauji iestarpināja nesen notikušā intervijā, brīdī, kad viņa intervētais amerikāņu reperis pieminēja Maskavu…

Dalīties: