Andis Kudors paraksta Eiropas drošības jomas ekspertu atklātu vēstuli Federikai Mogerīni: Lūdzu, sāciet uztvert Krievijas dezinformācijas draudus nopietni!

09.10.2017

Mūsdienās Kremļa agresīvajai rīcībai nav precedenta. Iebrukumi kaimiņvalstīs, masveida bombardēšana un civiliedzīvotāju nogalināšana, pirmā citas valsts aneksija ar spēka pielietošanu Eiropā kopš Otrā Pasaules kara, nepārtraukta citu valstu robežu pārkāpšana, ārvalstu pilsoņu nolaupīšana, ārvalstu diplomātu vajāšana, kā arī masveida kiberuzbrukumi – visi šie instrumenti ir pašreizējā Krievijas režīma arsenālā.

Visus minētos uzbrukumus pavada intensīva, nepārtraukti turpināta, brutāli agresīva dezinformācijas kampaņa. Šo kampaņu izvērš Eiropā jau vismaz trīs gadus, veidojot savus kanālus, atrodot pareizos pastiprinātājus un izplatītājus savam vēstījumam, kura mērķis ir destabilizēt mūsu sabiedrību, iejaukties mūsu vēlēšanu un referendumu norisē, maldināt mūsu politiskos līderus un šķelt ES vienotību, atbalstot tos, kuri vēlas to iznīcināt. Vairākumā ES dalībvalstu tiek būvētas dažādas komunikāciju struktūras. Tās ir platformas, kuras funkcionē jau ilgāku laiku un ir sasniegušas ievērojamus rezultātus, ko nevar vienkārši izdzēst bez intensīvu ilgtermiņa pretpasākumu īstenošanas.

Bet mūsu reakcija ir bezatbildīgi vāja. Mēs novērojam šī jautājuma nozīmes apšaubīšanu un mazināšanu dažādos līmeņos, tādos paziņojumos, kā „dezinformācijas kampaņa īstenībā neeksistē”; ”tas nenotiek mūsu valstī”; „tā ir nekaitīga”. Mēs redzam aklumu un atteikšanos atzīt, ka kāds aktīvi cenšas graut mūsu sabiedrību un iznīcināt pasaules kārtību, kura nodibināta pēc Otrā Pasaules kara un kura nodrošināja bezprecedenta miera un uzplaukuma periodu Eiroatlantiskajā reģionā.

Neraugoties uz šo draudu nopietnību, ES Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni pēdējos divus gadus cenšas izvairīties no Krievijas kā galvenā naidīgās dezinformācijas radītāja minēšanas. Būdami Eiropas drošības jomas eksperti, mēs pastāvīgi saskaramies ar Krievijas agresijas lomas mazināšanu no viņas puses.

Kad Eiropas valstu līderi 2015.gada martā aicināja veikt ES pasākumus pret „nepārtraukti notiekošo Krievijas dezinformācijas kampaņu”, viņi to domāja nopietni. Turpinot izvairīties no Krievijas Federācijas un tās sabiedroto nosaukšanas par galveno naidīgo dezinformācijas operāciju īstenotāju, viņa sistemātiski ignorē daudzu ES dalībvalstu, ko viņa pārstāv, skaidri uztvertos draudus. Turklāt, vienīgās reālās atbildes uz šiem draudiem – vienpadsmit personu Eiropas Savienības Ārējās darbības dienesta Austrumu stratēģiskās komunikācijas grupas (EEAS East STRATCOM Team – kuru finansē dalībvalstis, nevis ES institūcija, kas to negribīgi pacieš) dalībnieku skaits ir absurdi nepietiekams. Neraugoties uz Eiropas Parlamenta aicinājumiem nostiprināt to, tas, iespējams, nekad nenotiks. Šai grupai vispār nav budžeta, lai gan tās Eiropas Padomes dotais uzdevums ir pretdarboties Kremļa dezinformācijas mašinērijai, kura katru gadu saņem vairāk nekā 1 miljardu eiro atbalstu. Saskaņā ar Federikas Mogerīni vadītā Eiropas Savienības Ārējās darbības dienesta lēmumu, ES burtiski neiegulda neko, lai reaģētu uz vienu no mūsdienu pasaules lielākajiem izaicinājumiem – naidīgo dezinformācijas kampaņu, kura spēcīgi grauj mūsu demokrātisko sabiedrību. Pareizā rīcība būtu trīskāršot Eiropas Savienības Ārējās darbības dienesta Austrumu stratēģiskās komunikācijas grupas kapacitāti un piešķirt tai vairāku miljonu EUR budžetu, lai tā varētu sākt pildīt savu mandātu.

Ņemot vērā pārliecinošo pierādījumu milzīgo skaitu, ir pilnīgi skaidrs, ka Putina kungs vēlas iznīcināt liberālo pasaules kārtību, kuru ES cenšas aizsargāt, un viņš dara visu iespējamo šī mērķa sasniegšanai. Un tomēr Eiropā atrodas vēl daudzi apzināti un neapzināti viņa sabiedrotie.

Kā Eiropas drošības jomas eksperti, mēs aicinām savus līderus stāties pretī šiem postošajiem draudiem. Mēs aicinām savus demokrātiskos vadītājus beidzot sākt uztvert šos draudus nopietni un piešķirt tiem augstākās prioritātes drošības jautājuma statusu. Mūsu līderiem tie ir publiski jānosauc un jāatklāj to mērķi, tādi kā ES novājināšana, mūsu sabiedrības destabilizācija, politiskās vadības maldināšana un iejaukšanās dalībvalstu vēlēšanās. Mūsu līderiem ir jādod rīkojumi drošības institūcijām publiski atmaskot Kremļa darbības un to izpildītājus. Eiropiešiem ir jāapzinās, kurš un kā ar viņiem manipulē.

Mogerīni kundze, ja Jūs turpināsiet neko nedarīt, lai stātos pretī šiem draudiem, demokrātijas pretinieki turpinās gūt uzvaras, un kaitējums mūsu sabiedrībai var kļūt neatgriezenisks. Ir pienācis laiks.

Ar vēstules tekstu angļu valodā un visu parakstītāju sarakstu variet iepazīties šeit.

 

Dalīties: